Aktuelno Regija Sandžak Srbija

SDA Sandžaka: Vučićev režim oživljava genocidnu politiku prema Bošnjacima

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka u pozivu upućenom Evropskoj uniji i svim međunarodnim institucijama i organizacijama ukazala je danas na, kako je navedeno, napade koje Vučićev režim izvodi na integritet, suverenitet i rukovodstvo susjednih država, ugrožavajući tako mir i stabilnost čitavog regiona.

“Iza ovih napada krije se očigledna namjera veliko-srpskog režima da destabilizacijom dovede do novih sukoba na ovim prostorima kroz koje želi ostvariti svoje teritorijalne pretenzije prvenstveno na štetu Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Nacionalistički režim Srbije svojom ratnohuškačkom retorikom godinama unazad oživljava genocidnu politiku prema Bošnjacima”, navedeno je iz SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka upozorava da je ovo onaj “isti model destabilizacije i agresije” koji smo vidjeli devedesetih godina prošlog vijeka, koji danas izvode isti ljudi i ista politika vođena idejom stvaranja “velike Srbije”.

“Očigledno je da državni vrh Srbije za ovakvo ponašanje ima podršku onih faktora kojima nije u interesu da se zemlje Zapadnog Balkana uspješno integrišu u EU i NATO. Stranka demokratske akcije Sandžaka upućuje poziv Evropskoj uniji, ali i svim međunarodnim institucijama i organizacijama da krajnje ozbiljno shvate ovo destruktivno ponašanje i postupanje Vučićevog režima prema susjednim državama, ali i prijetnje građanima Sandžaka koji odbijaju da učestvuju u njihovoj agresorskoj politici”, saopšteno je iz SDA Sandžaka.

Povezane vijesti