Aktuelno Politika Sandžak

SDP: Ne pristajemo na ultimatume SDA Sandžaka

Sandžačka demokratska partija(SDP) je na današnji poziv Stranke demokratske akcije(SDA) Sandžaka da prihvati prijedloge o nazivima ulica i učini napor da se Deklaracija o saradnji dvije stranke nastavi, te izjasni se do 7. juna 2019. godine ili će prestati da važi, ocjenila kao otvorenu najavu raskida koalicije na lokalnom nivou.

Iz stranke čiji je osnivač Rasim Ljajić se izražava čuđenje sadržinom i načinom na koji je intonirano pismo predsedavajućeg Predsedništva SDA Saliha Hota. Ocjenjuju da to nije bio poziv na dijalog i razgovor već ultimatum .

“Poštenije bi bilo da se to otvoreno kaže, nego da se na ovakav način prebacuje krivica na drugoga. Sandžačka demokratksa partija neće pristati ni na kakav ultimatum, bez obzira o čemu se radi. Nismo prihvatali ultimatume ni mnogo jačim političkim činiocima, pa nećemo ni ovaj, niti smo mi bilo kome davali ultimatume. Javnost treba da zna da je ovaj poziv da se prihvati prijedlog odluke o nazivima ulica i trgova najobičniji izgovor da se raskine koalicija, a da se krivica za to svali na Sandžačku demokratsku partiju. Kada se traži razlog onda ga je lako i naći, bez obzira da li su to nazivi ulica u Novom Pazaru i Sjenici ili Berlinu i Londonu”, navode iz SDŠ-e i konstatiraju da, takođe, “kada se traži rješenje za neki problem on se lahko nađe kada za to postoji politička volja”, a da je kod SDA očigledno nema.

“Da je bilo iskrenosti, zajedno bismo sjeli i razgovarali o toj odluci, ispoštovali bismo proceduru i konsultovali stručnu javnosti. To SDA nije željela, krili su taj dokument dok ga nisu na Skupštinu grada Novog Pazara izneli po principu ‘ili sve ili ništa’.Taj dokument sam po sebi ima dosta konstruktivnih prıjedloga koji su vrıjedni pažnje, ali i jedan dıo upitnih prıjedloga koji mogu ponovo izazvati tenzije i netrpeljivost među našim sugrađanima, a najviše je prıjedloga koji u najmanju ruku zbunjuju”, piše u saopštenju koje prenosi RTV Novi Pazar.

SDP prijedlog SDA Sandžaka o nazivima ulica ocjenjuje kao “polovičan” i da ističe da očekuje da “prihvatimo i osudimo ljude našeg Grada da žive u ulicama koje će se zvati, ulica Vrabaca, Ulica Jela, Ulica Breza, Ulica Dunja, Ulica Dudova, Ulica Oraha, i slično”.

Na tvrdnju SDA Sandžaka da je nedemokratskim postupkom odbornika SDP-a i javnim istupima Muamera Bačevca i Rasima Ljajića, grubo prekršene odredbe Deklaracije o strateškom partnerstvu, te da je “važenje Deklaracije sa Vaše strane otkazano” iz SDP-a odgovoraju da je “u najmanju ruku smiješno, imajući u vidu šta je sve Ugljanin govorio o našem osnivaču”.

“Smisao koalicije je razgovor i dogovor između onih koji ne misle isto. Kada bi smo isto mislili bili bismo jedna stranka. Sandžačka demokratska partija je spremna da na principu međusobnog uvažavanja i poštovanja razgovara o svim otvorenim pitanjima, pa i o nazivima ulica. Ukoliko je SDA spremna da na takav način razgovara u nama će imati sagovornika u bilo koje vreme i o bilo kojoj temi, bez ucjena, rokova, ultimatuma i bilo čega što bi taj razgovor unapred obesmislilo’’, zaključeno je u saopštenju Sandžačke demokratske partije (SDP).

Povezane vijesti