Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak Srbija

SDP: Ulica nije mjesto za rješavanje problema

Predsjednik Sandžačke demokratske partije (SDP) Nihad Hasanović je saopćio u ime te stranke da “protesti ne donose ništa dobro Bošnjacima”, oglašavajući se povodom prvog održanog protesta protiv aktuelnog srbijanskog režima u Novom Pazaru.

SDA Sandžaka je u subotu u Novom Pazaru organizirala protestnu šetnju pod nazivom ”Za sigurnu budućnost – Sandžak se budi”.

Hasanović je ocjenio da je “situacija u Sandžaku specifična te su institucije u ovoj zemlji mjesto za riješavanje svih aktuelnih problema, a ne ulica”. Kako je saopćila SDP za RTV Novi Pazar ,SDA i SDP su u koaliciji na lokalnom nivou ali imaju nezavisne politike.

“SDP i SDA u deklaraciji o strateškom partnerstvu su definisali zajedničke ciljeve, ali to ne znači da ćemo voditi identičnu politiku po svim pitanjima. Smatramo da ovi protesti ne donose ništa dobro Bošnjacima. Smatramo da su Bošnjaci zreli i da neće davati blanko podršku jednom konglomeratu stranaka bez jasne ideologije i politike. Sa aktuelnom Vladom, čiji smo dio, radimo na poboljšanju infrastrukture, ekonomske i socijalne situacije i upravo očekujemo, da zahvaljujući ulaganjima Vlade Srbije i Agencije TIKA, Novi Pazar ove godine bude jedno veliko gradiliste”, navode iz SDP-a čiji je osnivač aktuelni potpredsjednik srbijanske vlade i ministar Rasim Ljaji.

Iz SDP-a poručuju da će “na kraju će građani dati konačan sud šta je za njih korisnija politika”.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je na konferenciji za novinare 27. februara, u pozivu građanima da podrže proteste protiv aktuelng režima, rekao da smatra kako više nije moguće ništa učiniti kroz institucije sistema i to biti još jedan pokušaj SDA Sandžaka da se otvori neka perspektiva za budućnost građana Sandžaka.

“SDA Sandžaka je pokušala da sve nagomilane probleme riješi kroz državne institucije, šest godina sami bio ministar u Vladi Srbije, svi predstavnici SDA Sandžaka su iscrpjeli sve moguće mehanizme da se napravi jedan korak u poboljšanju sigurnosti i budućnosti Bošnjaka”, rekao je Ugljanin.

Povezane vijesti