Aktuelno Sandžak Tutin

Senad ef. Halitović izabran za sandžačkog muftiju

Imam i teolog iz Novog Pazara Senad ef. Halitović izabran je danas za predsjednika Mešihata IZ-e Sandžaka i sandžačkog muftiju pri Rijasetu islamske zajednice Srbije.

Na izbornom skupu koji je danas održan u tutinskoj Sultan Fatih džamiji više od pedeset muderisa, imama, profesora, vjeroučitelja i članova Sabora Mešihata Islamske zajednice Sandžaka jednoglasno je odlučilo da sandžački muftija u naredne četiri godine bude Halitović.

U Sultan Fatih džamiji u Tutinu danas je za predsjednika Mešihata IZ-e Sandžaka izabran Senad ef. Halitović, imam i teolog iz Novog Pazara.

Gepostet von Snews portal am Samstag, 9. Februar 2019

Nakon izbora za sandžačkog muftiju u jednom tutinskom restoranu održava se i svečana akademija na kojoj se prisustvuje oko hiljadu džematlija, imama i gostiju iz svih sandžačkih mjesta.

Na skupu, pored velikog broja vjernika prisustvuju delegacija Mešihata IZ-e Crne Gore, IZ-e Makedonije, džemata i predstavnika islamske zajednice iz raznih mjesta u Srbiji i regionu. Na svečanosti su prisutni predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ambasade Republike Turske, predsjednici sandžačkih općina i javne ličnosti.

Za sandžačkog muftiju kandidaturu je podnijelo pet imama i alima.

Mr. Senad ef. Halitović je rođen 14. 02. 1979. u Kruševu kod Novog Pazara. Svršenik je medrese “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru. Fakultet Islamskih nauka završio na Džamiatul-ulumu u Sani (Jemen) 2004. godine, na istom univerzitetu magistrirao 2006., i stekao zvanje magistra islamskih nauka. Ekspet je iz oblasti islamske ideologije i misionarstva. Halitović je ranije bio uposlen u Novom Pazaru kao glavni imam novopazarskog medžlisa i pomoćnik Muftije sandžačkog. Oženjen je i ima četvero djece.

Podsjećamo da je u Novom Pazaru 27. marta 2007. održan Objediniteljski Sabor Islamske zajednice u Srbiji čime je formalno prestao da postoji Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, a u okviru te islamske zajednice formirano je Muftijstvo sandžačko, Muftijstvo beogradsko-novosadsko i Muftijstvo preševsko.

Iste godine je formiran Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) u okviru kojeg je organizaciono, pod tim imenom, sa imamima koji su izašli iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i priključili Rijasetu Islamske zajednice Srbije (IZS), nastavio da djeluje Mešihat Islamske zajednice Sandžaka.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka kao zasebna islamska zajednica, a koju Republika Srbija i Republika Crna Gora zvanično nisu priznala pod tim imenom, osnovan je 1993. godine u Novom Pazaru kada je za prvog sandžačkog muftiju izabran Muamer Zukorlić.

Nakon podjele u islamskoj zajednici 2007. godine funkciju predsjednika Mešihata IZ-e Sandžaka i sandžačkog muftije u okviru Rijaseta Islamske zajednice Srbije, obavljao je Hasib ef. Suljević.

U Srbiji djeluju dvije islamske zajednice, Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) na čijem čelu je reisu-lulema Sead ef. Nasufović i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) sa predsjednikom mešihata i muftijom Mevlud ef. Dudićem na čelu.

Povezane vijesti