Lice dana

Senada Đešević

Senada Đešević jedna je od šest iz Crne Gore i troje profesora iz Sanadžaka koji su izabrani za najbolje nastavnike na svijetu. Na svečanosti koja će biti upriličena 15. septembra u Nju Delhiju, na Svjetskoj obrazovnoj konferenciji ”GlobalTeacherConclave&Awards 2019” Senadi i njenim koleginicama i kolegama će biti uručene nagrada, statue i diplome.

Senada je profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti. Rođena je 1967. u Vojnom Selu kod Plava, gdje je završila prva četiri razreda osnovne škole. U Plavu je završila druga četiri razreda osnovne škole, kao i srednju školu. Visoko obrazovanje je stekla na Filološkom fakultetu u Beogradu, odsjek za srpskohrvatski jezik i južnoslovenske književnosti. Kao profesor radila je na Murini dvije godine, u Plavu, gdje i sada predaje crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost u JU SMŠ „Bećo Bašić.“

Ona je odavno prepoznata kao nastavnica čiji je rad sa učenicima kako u učionici, tako i van učionice, prepoznat ne samo u državi, već i u regionu.

Saradnik je u Domu za kulturu u Plavu, JPU „Dječiji vrtić“ u Plavu i JU Dnevni centar „Lipa“ u Plavu.

Profesorica Đešević je lektorisala i objavila brojne stručne radove, osvrte zbirki kratkih priča, romana, u časopisima i zbornicima u zemlji i inostranstvu. Sve je to uslovilo, mnogo učeničkih i ličnih nagrada, nameđunarodnim, državnim i opštinskim takmičenjima.

Objavila je dvije priče na Festivalu kratke priče – “Zavičajne staze”, “Obraz” u Zborniku priča „Bihorska razmeđa“, Petnjica, 2017. i “Ajšino čevre” u Zborniku priča „Bihorske sumnje“, Petnjica, 2018.

Snimila je amaterski igrani film, sa učenicima iz JU SMŠ „Bećo Bašić“ iz Plava, 2016. (u trajanju od 90 minuta), pod nazivom „Mi djeca sa stanice Zoo.“ Film je prvenstveno edukativnog i preventivnog karaktera. Ukupno je imao jedanaest projekcija u zemlji i inostranstvu (šest humanitarnog karaktera). Zbog toga ju je Ministarstvo prosvjete nagradilo Pohvalom, 2018. godine.

Od 2009. godine je, animiranjem svojih učenika, započela projekat „Sačuvajmo od zaborava“. Cilj projekta je zapisivanje i prezentovanje narodnih lirskih pjesama, anegdota, dijalektizama, kletvi, blagoslova, frazeologizma, bajalica, tužbalica, starih igara za djecu, a koje se još uvijek pamte, prenoseći ih onako kako su ih čuli, čuvajući sve jezičke osobine plavsko-gusinjske oblasti. Kao nagradu za taj rad, dobila je Specijalnu plaketu časpisa „Komuna“, za očuvanje promovisanje i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore, 2016.

Objavila je i zbirku „Plavsko-gusinjske usmene lirske pjesme“, 2019. u izdanju Fakulteta za crnogorski jezik na Cetinju.

Stručno i stvaraklački dala je neprocjenjiv doprinos kulturnom i obrazovnom prosperitetu grada, a time i Crne Gore. Energična, kreativna i ambiciozna, Senada je izuzetan pedagog, animator, organizator i stvaralac. Njen pedagoški i kreativni rad prepoznat je kroz uspjehe generacija mladih, ali, i u kulturi Plava i države u kojoj živi i stvara.

Kao neumorni entuzijasta, izuzetno je kreativna u nastavnom procesu, osavremenjujući nastavu u školi i uspješno realizujući nastavni proces, organizovala je i organizuje brojne manifestacije, humanitarne i volonterske akcije u gradu, državi i šire.

Dobitnica je Nagrade fonda za talente, koju dodjeljuje Ministarstvo prosvjete Crne Gore, 2018. Dobitnica je Titule najbolji nastavnik bivše Jugoslavije, 2019. Član je ANN YU, Asocijacije najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije, 2018.

Član je Udruženja umjetnika i književnika „Zenit“ iz Podgorice, 2019. Dobitnica je zvanja nastavnik – viši savjetnik, 2019. Dobitnica je Svjetske nagrade za jednog od najboljih nastavnika. Nagrada za najboljeg nastavnika svijeta “GlobalTeacherAwards” se dodjeljuje nastavnicima koji daju poseban doprinos svojoj profesiji. Ta posebnost se ogleda kroz doprinos nastavničkoj profesiji, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

Na takmičenje za najboljeg nastavnika svijeta konkurišu prosvjetni radnici iz 70 država, a među njima se bira sto najboljih.

Nagradu je uspostavio Albert Knowledge Services (AKS) iz Indije, koji radi sa školama iz cijelog svijeta i to na edukaciji: direktora škola, nastavnika, bibliotekara i savjetnika u obrazovanju, sa ciljem izgradnje boljeg društva kroz obrazovanje.

Senada Đešević je i majka troje djece. Živi i radi u Plavu.

Povezane vijesti