Aktuelno Art Društvo Kultura

Sjećanje na Hida Masličića

Poznati sandžački likovni umjetnik i pedagog Hido Masličić preminuo je sinoć u Novom Pazaru, u 81. godini života.

Portal kazaljka.net, donoseći in memoriam na Masličića, podsjeća da je on rođen u Beranama gdje je završio osnovnu školu. Srednju Umjetničku školu završio je u Herceg Novom, a Likovnu akademiju u Sarajevu.

Do polovine devedesetih godina 20. vijeka živio je u Priboju gdje je radio u prosvjeti, a 1999. se doselio u Novi Pazar.

Samostalno i kolektivno izlagao je mnogo puta u zemlji i inostranstvu, a zabilježio je mnogo uspjeha kao likovni pedagog.

U posljednjih četrdesetak godina više od sto pedeset mladih slikara iz svih krajeva Srbije prošlo je kroz njegov uporni pedagoški rad.

On je tvrdio da većina ljudi može da savlada slikarstvo, ali talenti se odvajaju time što brže rješavaju probleme.

“Dok sam radio u školi, slao sam radove mojih talentovanih učenika na bezbroj državnih i međunarodnih konkursa. Djeca su dobijala nagrade širom svijeta, čak i u Brazilu”, govorio je Masličić.

Često je znao da kaže:“Nemam statistiku koliko je mojih učenika upisalo likovne akademije ili arhitekturu. Ali ponosim se svim njihovim uspjesima. Ne znam da li se više ponosim svojim slikama i nagradama ili njihovim brzim sazrijevanjem”.

Ranije, u Priboju, Masličić je prepoznao talenat u Nailu Ćeloviću koji od 1992. godine živi u Holandiji gdje je veoma priznat slikar.

Povezane vijesti