Aktuelno Politika Regija

Skandal sa Dačićem u UN: Objavljen snimak “kakav idiot čoveče”

Ambasadorka Kosova u UN-u Vlora Citaku izjavila je da je po završetku jučerašnje sednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić verbalno napao i vrijeđao nju i delegaciju Kosova.

Internetom i u medijima se proširio snimak na kojem se vidi i čuje da srbijanski ministar Ivica Dačić, na nekoliko metara od delegacije iz Prištine, izgovara i uvredljive riječi.

#TrueStory After today’s #UNSC session on #Kosovo, as I was speaking with the #US & #UK delegations, the Serbian FM came after me shouting, spewing insults towards me & the #Kosovo delegation“The ones you are sitting with are your colonizers” he said (referring to #USA⁠ ⁠ & #UK)

Gepostet von Vlora Citaku am Montag, 10. Juni 2019

Nakon današnje sjednice VSUN o Kosovu, dok sam govorila sa delegacijom SAD i Britanije, došao je srbijanski ministar vanjskih poslova vikao na mene i iznosio uvrede prema meni i kosovskoj delegaciji”m objavila je na Citaku na društvenim mrežama.

Ms. Vlora Citaku
Security Council meeting
Security Council resolutions 1160 (1998), 1199 (1998), 1203 (1998), 1239 (1999) and 1244 (1999)
Report of the Secretary-General on the United Nations Interim Administration Mission in Kosovo (S/2019/461)

Ona je napisala da joj je Dačić, aludirajući na SDA i Veliku Britaniju rekao “oni sa kojima sjedite su vaš kolonizatori”.

Citaku je na društvenim mrežama objavila snimak na kojoj se se vidi i čuje kako joj se Dačić obraća podignutim tonom i pri izlasku izgovara: “Dekolonizacija, pa znaš ko je kolonizator, ovi što sediš snjima tu su tvoji kolonizatori…dekolonizacija najviša glupost…Ajde ne s..i”.

Ovaj snimak je objavila i beogradska novinska agencija Tanjug.

http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=486793

U komentaru objavljenog snimka na srpskom se čuje komentar: “kakav idiot čoveče”.

Šef srbijanske diplomatije je za beogradske medije kasnije izjavio da ga je frapirala ta “laž Citaku u govoru na sjednici VSUN, a u kome je ona rekla da je u slučaju Srbije i Kosova riječ o dekolonijalizaciji”.

Foto: UN/Loey Felipe

Povezane vijesti