Aktuelno Društvo Regija

Skoplje: U bananama pronađen kilogram kokaina, za 1,3 tone droge se nagađa da je u Italiji

Policija Sjeverne Makedonije je  u periodu 17-19.02.2020. godine, u okviru međunarodne policijske suradnje, u koju je uključeno nekoliko zemalja, izvela akciju za suzbijanje ilegalne trgovine drogom i sinoć je zaplijenjen kilogram kokaina.

U albanskom selu Krušopek, opština Saraj kod Skoplja, u paketu s bananama otkriveno je i zaplijenjeno tačno jedan kilogram kokaina koji je prema preliminarnim informacijama dio veće količine koji je trebao biti završen u našoj zemlji.

Skopski mediji su sinoć javili da je otkriveno oko 1,3 tone kokaina, ali je, prema za sada nepotrvđenim informacijama, ta droga završila u Italiji.

Policija Sjeverne Makedonije potvrdila je da je i da uhapsila četiri osobe zbog krujumčarenja kokaina iz Južne Amerike, čiji je mali dio u Skoplje stigao u kamionu sa bananama. Među uhapšenima je 31-godišnji crnogorski državljanin J.K., objavila je RTCG.

“Detaljnom pretragom skladišta i kamiona koji su u jednom od pakovanja prevozili banane otkriveno je pravougaono pakovanje nepoznatog bijelog praha – kokaina prekrivenog zelenom trakom. Oduzeta je i proslijeđena na daljnje vještačenje. Pretres je rezultirao i zaplijenom mobilnih telefona, gotovine u iznosu od oko 3000 eura, 700 dolara, 188 hiljada denara, kao i kamion IVEKO, zajedno s 1098 banana i ostalom dokumentacijom”, saopštio je MUP Sjeverne Makedonije.

Prve provjere pokazuju da je pravno lice koje je uvoznik ranije uvezla voće u 120 navrata, većinom iz Kolumbije i manjim dijelovima Ekvadora.

Iz sjevernomakedonske policije navode i da će bit poduzete opsežne mjere za informiranje zemalja kroz koje je prijevoz prošao kako bi se pribavile dodatne informacije i identificirale ostale kriminalne grupe uključene u ovu transnacionalnu ilegalnu aktivnost tom budućih dana

“S obzirom na činjenicu da se radi o velikoj količini koja je prema informacijama bila krajnje odredište u Sjevernoj Makedoniji, još jednom se naglašava relevantnost makedonskih kriminalnih grupa na međunarodnom tržištu kokaina, a s druge strane, inferiornost i nedostatak volje prethodnih političkih aktera u zemlji. da preduzme odlučne i konkretne korake u suočavanju sa tim zlom našeg društva”, stoji u zvaničnom saopštenju policije Sjeverne Makedonije.

Prema ranijim navodina u toj međunarodnoj akciji policije protiv trgovine drogom pored makedonske, crnogorske i italijanske poliicje bila je uključena i američka DEA.

Povezane vijesti