Aktuelno Politika Sandžak

Škrijelj: Sandžaku trebaju institucije koje pripadaju građanima Sandžaka i kojima narod vjeruje

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Ahmedin Škrijelj izjavio je da SDA Sandžaka najoštrije osuđuje nasilje srpske policije učinjeno Editi Radetinac iz Novog Pazara i njenoj maloletnoj djeci u zgradi Policijske uprave u Novom Pazaru”.

“Agresivnost i bahatost srpske policije prema Bošnjacima svakim danom se sve više javno ispoljava. Razlog takvom ponašanju leži u činjenici da nijedan pripadnik srpskih oružanih snaga do danas nije odgovorao za zločine počinjene nad Bošnjacima.Upravo zbog te činjenice srpska policija i druge srpske oružane snage za Bošnjake Sandžaka predstavljaju prijeteću oružanu silu i objektivnu opasnost po život”, naveo je Škrijelj.

On je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da je “srpska okupaciona vlast izgubila svako pravo da dalje vlada Sandžakom i teroriše njegove građane”.

“Sandžaku trebaju institucije koje pripadaju građanima Sandžaka i kojima narod vjeruje. Građanima treba policija koja garantuje životnu, imovinsku i pravnu sigurnost.Dok se zvanično ne usaglasi nacionalna struktura u policiji sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama svako postupanje srpskih državnih organa prema Bošnjacima smatraćemo diskriminacijom i državnim nasiljem nad Bošnjacima“, poručio je Škrijelj.

Na temu “Najnoviji slučaj torture srpske policije prema Bošnjacima”, narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović održaće sutra, u centrali Stranke, konferenciju za novinare.

Podsjećamo da je Edita Društinac iz Novog Pazara izjavila da je verbalno i fizički maltretirana od strane službenika PU Novi Pazar, 31. jula ove godine kada je otišla da podigne ličnu kartu za svog sina. Navode Edite Radetinac koja je u subotu govorila na konferenciji za novire u prostorijama Stranke za pravdu i pomirenje (SPP) demantovani su iz PU Novi Pazar koja je saopštila da je E.R. olovkom gađala službenicu olovkom, a zatim napala dvije službenice PU Novi Pazar.

Podsjećamo da je ovaj događaj naišao na oštre reakcije ovdašnje javnosti i da su predstavnici bošnjačkih stranaka u Sandžaku takođe osudili događaj i zatražili odgovornost policijskih službenika.

Povezane vijesti