Aktuelno Društvo Tutin

Skupština Tutina usvojila prijedloge za nazive 799 ulica na gradskom i seoskom području

Skupština opštine Tutin danas je na prijedlog odborničke grupe Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka usvojila Odluku o utvrđivanju prijedloga naziva i promjene naziva ulica i drugih dijelova naseljenih mjesta na području te opštine.

Za tu odluku su glasala 22 odbornika, protiv nije bilo, a šesto dbornika Sandžačke demokrtaske partije (SDP) je bilo uzdržano. Odbornici opozicione Stranke pravde i pomirenja (SPP) nisu glasali. Od ukupno 37 odbornika lokalnog parlamenta Tutina na današnjoj sjednici prisutna su bila 32.

Usvojenom odlukom predložena je promjena naziva ili imenovanje za 799 ulica na gradskom i seoskom području Tutina.

Prema utvrđenim prijedlogom, između ostalih, dosadašnja zvanična ulica Bogoljub Čukića dobija naziv Husein beg Gradašćevića, ulica JNA dobija naziv Hamzagićka, Muja Hekala dobija naziv Dositeja Obradovića, Njegoševa dobija naziv Bana Kulina, Lenjinova dobija naziv Mehmeda Spahe, ulica 7. Jula dobija naziv Alije Izetbegovića, ulica Crnogorska brigada dobija naziv Maka Dizdara.

Iz lokalne samouprave Tutina je potvrđeno za SNews da će Odluku dostaviti na mišljenje Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) u Republici Srbij i na saglasnost Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

“Skupština opštine Tutin, u roku od 15 dana od dana dobijanja saglasnosti od nadležng ministarstva, donijeće Odluku o nazivima i promjeni naziva ulica, trgova i naseljenih mjesta na teritoriji opštine Tutin”, stoji u aktu koji je izglasan na današnjoj sjednici.

Zakonom o lokalnoj samoupravi je propisano da Skupština jedinice lokalne samouprave odlučuje o nazivima ulica, naselja, gradskih četvrti, zaseoka i drugih naseljenih mjesta na svojoj teritoriji uz pribavljeno mišljenje nacionalnog savjeta i savjeta za međunacionalne odnose.

Komisija koja je radila na davanju imena ulica u Tutinu je dala i obrazloženje za nazive 144 ulice i zanimljivo je da će, ako ovaj prijedlog potvrdi nadležno ministarstvo, Tutin imati ulicu Safeta Isovića, Skendera Kulenovića, Sandžačkih igara, Dade Vujasinović, Tomasa Edisona, Aćifa Efendije Hadžiahmetovića, Isidore Sekulić, Sjeverinsku, Pavle Vujusića, Jablana, Đurumlijsku, Nelsona Mendele, Slavuja…

Odluka o prijedlogu naziva ulica_radna verzija (preuzmite PDF) sadrži nazive za 799 ulica, na gradskom području 144 i  655 naziva u 98 naseljenih mjesta, sela i zaseoka.

 

 

Povezane vijesti