Aktuelno Društvo Novi Pazar

Slučaj Edite Radetinac: Protest uz prisustvo desetak građana

Edita Radetinac iz Novog Pazara, sa još desetak građana, protestovala je danas u centru Novog Pazara zbog, kako je ranije izjavila, maltretiranja od strane služenika PU Novi Pazar.

Na mirnom skupu koji je bio zakazan za 13.30 minuta istaknuta je poruka “Stop nasilju nad građanima Novog Pazara!”.

Edita Radetinac je na protest došla sa svojom djecom i nije željela da daje izjave za SNews.

Na trgu u centru Novog Pazara oko 13.45 pojavili su se predstavnici SDA Sandžaka, narodni poslanik Enis Imamović i predsjendik Asocijacije mladih SDA Sandžaka Emir Ašćerić.

Među građanima koji su bili na protestu bio je i Edin Zećirović, funkcioner i odbornik Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Skupštini Novog Pazara. Na trgu, i u blizini, je bilo prisutno i nekoliko policajaca u civilu i uniformama.

Edita Radetinac je juče izjavila da je protiv tri službenika PU Novi Pazar podnijela krivičnu prijavu zbog toga što su je, kako je navela, povrijedila povrijedila i vršila torturu nad njenom djecom koja su doživjela stres.

Edita Radetinac je preko društvenih mreža i na konferenciji za novinare prošle subote saopštila da je 31. jula ove godine, nakon nesporazuma sa radnicom na upravnim poslovima, prilikom preuzimanja lične karte za svog sina, verbalno i fizički, u prisutvu svoje maloljetne djece i svjedoka, maltretirana od strane pripadnika PU Novi Pazar.

PU Novi Pazar je u saopštenjem u nedjelju naveče, 4. avgusta, negirala te optužbe navodeći da su netačni navodi da su E.R. (42) pretukli policijski službenici već da je ona gađala olovkom službenicu, napala dvije policijske službenice, te da je osnovni javni tužilac u Novom Pazaru naredio da se privede i protiv nje podnese krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Prema tvrdnji Edite Radetinac do nesporazuma je došlo nakon kraće rasprave sa službenicom na upravnim poslovima zbog parčeta papira i olovke i da nije tačno da je gađala olovkom policijsku službenicu V.N.

Slučaj u vezi Edite Radetinac osudili su predstavnici Stranka pravde i pomirenja (SPP), u čijim prostorijama je u subotu održana konferncija za novinare, Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik Sandžačke demokratske partije (SDP).

SDA Sandžaka je saopštila da će njeni predstavnici u lokalnoj samoupravi “hitno zatražiti sve informacije u vezi slučaja policijskog nasilja koje se desilo u Policijskoj upravi u Novom Pazaru, te obavještenje o svim nasilnicima koji su sprovodili torturu nad Editom Radetinac, njihova imena, funkcije i radna mjesta kao i šta je preduzeto kako bi oni bili sankcionisani”.

Slučaj Edite Radetinac je tema kojom se javnost i lokalni mediji u Novom Pazaru i Sandžaku bave već nedjelju dana i prema nekim nezvaničnim najavama PU Novi Pazar bi trebalo da objavi snimak sa video nadzora kako bi se javnosti predočilo šta se sve desilo sa Editom Radetinac i službenicima PU Novi Pazar.

Povezane vijesti