Aktuelno Društvo Novi Pazar

Slučaj Edite Radetinac: Protesti u najavi, policija i dalje šuti

Nakon što je Edita Radetinac preko društvenih mreža predočila javnosti da je prilikom boravka u prostorijama PU Novi Pazar radi preuzimanje lične karte za svog sina, 31. jula, u prisustvu svoje dvoje djece, verbalno i fizički maltteritirana od strane službenika MUP-a Srbije, sandžačka i šira javnost je burno reagovala, a zvaničnici PU Novi Pazar i MUP Srbije se još nisu oglasili.

Predstavnici tri bošnjačke političke stranke, Stranka pravde i pomirenja (SPP), Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Sandžačke demokratske partije (SDP) osudile su ovaj događaj, zatražile odgovornost policijskih službenika i najavile da će ispratiti slučaj do kraja.

Edita Radetinac se u subotu u prostorijama Stranke pravde i pomirenja (SPP) pojavila ispred kamera rekavši da je do nesporazuma došlo kada je od jedne službenice, u kancelariji broj 5, u barakama, zatražila hemijsku olovku i papir.

Ona je ispričala da je preživjela torturu i da je verbalno, potom i fizički, napadnuta od strane službenice Vesne Nešković koja je od nje tražila da ide u pisarnicu i tamo piše, a ne hodniku.

“Ja sam rekla da ne bih išla jer sam pri kraju. Ona je izletela sa svog radnog mjesta i mene dohvatila za desnu ruku, počela da me vuče i tražila mi je papir koji mi je na kraju otela. Ja sam rekla da ne znam šta sam ja njoj uradila da bi se ona tako ponašala prema meni”, kazala Edita Radetinac, objavljeno je na sajtu SPP-a.

Edita Radetinac je istakla da su joj službenici u PU Novi Pazar zabranili da komunicira sa djecom, prijetili pritvorom od 48 sati, te da su policajci bili upoznati da je kući čeka dijete od 10 mjeseci.

“Mene su odvojili od dvoje djece, odveli su me u kancelariju bez vode, bez bilo čega i bez djece a djeci nisu pružili nikakvu pomoć. Ja sam gore dala izjavu iako u toj izjavi nije pola onoga što sam ja napisala, nakon toga su došli do mene i rekli mi da sam pritvorena 48h. Zaplakala sam kada sam shvatila da imam bebu kući od 10 mjeseci i ćerku od 13 godina koja ne zna gdje se njena majka nalazi 7 sati. Nisam ni kriminalac, ni ubica da doživim ovakvu torturu od nadležnih iz SUP-a, ja sam molila za jedan poziv kako bih pozvala tetku, supruga koji se nalazio na putu, da znaju gdje sam ali mi nisu dozvolili. Rekli su da će pozvati socijalnu službu da se meni djeca oduzmu i da idu hraniteljskoj porodici jer sam ja uhapšena. Ja sam rekla da idem samo mrtva i ja ću da se borim za svoju djecu, za svoja prava da se to sutra ne desi nekoj drugoj sestri, majci, supruzi, bilo kome, ovo je strašno što se meni desilo”, ispričala je ona.

Ona je prethodno na fb-u objavila fotografije na kojoj se vide povrede na rukama i napisala da je tokom sedmasatnog zadržavanja u prostorijama PU Novi Pazar pozvan je Centar za socijalni rad da joj se, kako piše, oduzmu djeca i odvedu u hraniteljsku porodicu, da joj nisu dali pravo na jedan telefonski poziv da bih javila porodici gde se nalazi, jer joj se suprug tada nalazio u Njemačkoj, kao da “vjerovatno im je smetala moja marama koju nosim”.

Portparol SPP-a Edin Đerlek je u zajedničkom obraćanju sa Editom Radetinac ukazao da je posao policije da štiti građane i da ovakvi događaji uzemiruju javnost i vode ka destabilizaciji. Đerlek je ispred SPP-a čiji je predsjednik Muamer Zukorlić pozvao nadležne organe i načelnika PU Novi Pazar (Rešada Džankovića) da javnosti objasne šta se desilo sa Editom Radetinac.

“Stoga, želim da pozovem i sve one koji su ovom prilikom bili u Policijskoj upravi da svjedoče i da govore o onome što se zaista desilo toga dana, isto tako želim da pozovem i ostale građane koji su imali slične probleme, a ja znam da su imali, koji su doživjeli torturu ili nasilno ponašanje od strane policije da prijave problem, da se ne plaše jer ćemo za svakog građanina stati u zaštitu. Za gospođu Radetinac i za njenu porodicu, za njenu čitavu familiju staćemo u zaštitu svojim punim kapacitetom, i svojim pravnim timom, i svojim ljudstvom i finansijama i svim onim što je u našem raspolaganju. Pozivam sve nadležne organe, sve odgovorne, pozivam načelnika PU Novi Pazar da izađe on javno i da objasni šta se desilo tog dana”, naveo je Đerlek naglasivši da građani u policiji treba da osjećaju sigurnost.

Prema riječima Đerleka ovaj događaj itekako baca sjenku na čitavu Policijsku upravu u Novom Pazaru i SPP ne može ćutati na ovakve stvari, očekujemo od svih faktora da se po ovom pitanju izjasne “jer ovdje nije bitna samo porodica Edite Radetinac koja je doživjela ovakvu torturu, ovdje je bitan svaki građanin bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost”. Zato ovom prilikom

“Želim da pozovem MUP, sve nadležne organe, Policijsku upravu da sprovedu odgovorne, da razjasne ovaj slučaj i neka znaju da nećemo stati, da ako se na bilo koji način pokuša zataškati ovaj slučaj da ćemo ići do kraja i obratiti se najvišim sudskim i nesudskim instancama.”, istakao Edin Đerlek.

– Imamović: Dosta je!

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović je poručio da “svi policajci i zaposleni u PU Novi Pazar koji su na bilo koji način započeli i učestvovali u višesatnom torturisanju Edite Radetinac, moraju biti momentalno suspendovani i procesuirani. Iamović je najavio i proteste i građansku neposlušnost zbog ovog slučaja.

“Ukoliko ministar u najkraćem roku ne reaguje, organizovaćemo proteste i sve druge vidove gradjanske neposlunosti, jer ovakvo ponašanje policije, ali i drugih državnih organa u Sandžaku prevazilazi krajnje granice i crvene linije. Činjenica da su majku četvoro maloljetne djece fizički i psihički maltreturali, na očigled njene djece i to zbog nesporazuma u vezi olovke i papira, govori kakva monstuozna svijest vlada u policiji koja radi u Sandžaku. Krajnje je vrijeme da ‘uniforme’ shvate da ih njihove značke ne čine nedodirljivima, a da njihovu platu daju upravo gradjani nad kojima oni sprovode tu silu. Dosta je”, poručio je Imamović na društvenim mrežama.

Sandžačka demokratska partija (SDP) je preko svog potpredsjendika Huseina Memića zatražila da ovakvi slučajevi u što kraćem vremenskom roku moraju biti procesuirani.

„Slučaj pretučene Edite Radetinac je za svaku osudu. Ovakvi slučaji moraju biti u što kraćem vremenskom roku procesuirani. Sandžačka demokratska partija kao glavni i najjači politički faktor na ovim prostorima pratiće slučaj i tražiti od nadležnih odgovor da u što kraćem vremenu kažu šta su preduzeli povodom ovog slučaja“, rekao je potpredsednik SDP-a Husein Memić .

Podsjećamo da je nekoliko hiljada građana, nezadovoljni radom policije i bezbjednosnonom situacijom u gradu, ispred PU Novi Pazar 7. juna 2013. godine održalo miran protest. To je bio prvi protest održan ispred SUP-a, odnosno PU Novi Pazar poslije Drugog svjetskog rata.

Povezane vijesti