Aktuelno Društvo Novi Pazar

Slučaj Edite Radetinac: U petak miran protest, protiv troje pripadnika MUP-a pokrenut sudski postupak

Edita Radetinac iz Novog Pazara potvrdila je za SNews da je u vezi njenog slučaja za petak, 9. avgusta, u centru Novog Pazara, zakazan miran protestni skup i da je protiv troje službenika MUP-a Srbije pokrenula sudski postupak.

“Svog advokata sam angažovala i tužba je već otišla. To se sigurno još nekom desilo i sud će reći svoje. Krivična prijava je podnešena protiv tri službenika koja su mene povrijedila i vršila torturu nad mojom djecom koja su doživjela stres”, kazale je Radetinac dodavši da je sudski postupak pokrenula protiv tri radnika MUP-a u Novom Pazaru, B.B., V.N. i još jednog policijskog službenika čije ime ne zna.

Ona je ponovila raniju izjavu medijima da joj nakon privođenja uskraćeno pravo na advokata i na telefonski poziv.

Edita je rekla da je nakon podrške građana lično, prije četiri dana, zakazala protestni skup koji bi trebalo da počne oko 13.30 sati na trgu u centru Novog Pazara.

Uz poziv za podršku na tom skupu poručila je da ga organizuje uz podršku sugrađana.

“Održaće se miran protest, bez ikakvih incideneta. Da se vidi šta se dešava u MUP-u kada odeš da podigneš bilo koji dokument. Ja lično sam organizator skupa uz podršku mojih Pazaraca i prijatelja. Skup organizuje narod, podržali su me građani sa svih strana”, kazala je.

Ona je dodala da se ne osjeća krivom i izrazila žaljenje zbog svega što se tako desilo, istakavši da žali prije svega zbog svoje djece i sebe.

Prema njenim riječima nakon što je prividena od strane policajaca u prisustvu njene dvoje djece nije bilo socijalnog radnika niti bilo koga drugog ko bi se o njima brinuo.

“Ne znam sve tačno jer sama bila u šoku. To se desilo oko 12.30, a ja sam u prostorijama PU Novi Pazara bila skoro do 19 sati. Svo to vrijeme djeca su bila sama i odvojena od mene, sinovi od 17 i 5 godina, sjedeli su na stolicamam pored prijavnice, bez vode i hrane. Ja sam bila u drugim prostorijama, prvo su me vodili u neku baraku, zatim u jednu, pa u drugu kancelariju na spratu. Kada su mi rekli da sam pritvorena 48 sati rekli su mi i da će da pozovu socijalnu radnicu da vidi šta će sa djecom. Djecu nisam imala kod koga jer ova djevojčica od 13 goidna mi je čuvala bebu od deset mjeseci”, spričala je ona.

Edita Radetinac je preko društvenih mreža i na konferenciji za novinare prošle subote saopštila da je 31. jula ove godine, nakon nesporazuma sa radnicom na upravnim poslovima, prilikom preuzimanja lične karte za svog sina, verbalno i fizički, u prisutvu svoje maloljetne djece i svjedoka, maltretirana od strane pripadnika PU Novi Pazar.

PU Novi Pazar je u saopštenjem u nedjelju naveče, 4. avgusta, negirala te optužbe navodeći da su netačni navodi da su E.R. (42) pretukli policijski službenici već da je ona gađala olovkom službenicu, napala dvije policijske službenice, te da je osnovni javni tužilac u Novom Pazaru naredio da se privede i protiv nje podnese krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Prema tvrdnji Edite Radetinac do nesporazuma je došlo nakon kraće rasprave sa službenicom na upravnim poslovima zbog parčeta papira i olovke i da nije tačno da je gađala olovkom policijsku službenicu V.N.

Slučaj u vezi Edite Radetinac osudili su predstavnici Stranka pravde i pomirenja (SPP), u čijim prostorijama je u subotu održana konferncija za novinare, Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik Sandžačke demokratske partije (SDP).

SDA Sandžaka je saopštila da će njeni predstavnici u lokalnoj samoupravi “hitno zatražiti sve informacije u vezi slučaja policijskog nasilja koje se desilo u Policijskoj upravi u Novom Pazaru, te obavještenje o svim nasilnicima koji su sprovodili torturu nad Editom Radetinac, njihova imena, funkcije i radna mjesta kao i šta je preduzeto kako bi oni bili sankcionisani”.

Slučaj Edite Radetinac je tema kojom se javnost i lokalni mediji u Novom Pazaru i Sandžaku bave već nedjelju dana i prema nekim nezvaničnim najavama PU Novi Pazar bi trebalo da objavi snimak sa video nadzora kako bi se javnosti predočilo šta se sve desilo sa Editom Radetinac i službenicima PU Novi Pazar.

 

Povezane vijesti