Aktuelno Društvo Prijepolje

Slučaj Erol Nadžak: Mjesec dana štrajkuje glađu, duže od deset mjeseci u pritvoru zbog SMS poruke

Erol Nadžak iz Prijepolja, okrivljen za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, slanjem SMS poruke sa prijetećom sadržinom, duže od deset mjeseci se nalazi u pritvoru Okružnog zatvora u Užicu.

On je saopštio da je 23. septembra ove godine stupio u štrajk glađu zbog, kako je naveo, zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, tražeći, između ostalog, da sud odluči o izdvajanju iz spiska nezakonitih dokaza iz 21. maja ove godine, da sud pribavi dokaze koje je predložila odbrana i da Viši sud u Užicu odluči o o izuzeću sudije tog suda Joviše Lazarevića, od 14. februara 2019. godine.

Supruga Erola Nadžaka, Sabina Nadžak je za SNews izjavila je da se njenom mužu pogoršalo zdravstveno stanje i da mu je po deseti put produžen pritvor u trajanju od trideset dana, odnosno da je sud odbio žalbu o ukidanju pritvora.

“Dva puta se onesvešćivao, vodili su ga do bolnice na infuziju i vraćali. Umesto da ga smeste u zatvorsku bolnicu, jednom dnevno dolazi doktorka da ga pregleda. Dolazila je hitna pomoć dva puta i tamo je primao infuziju. Smršao je i loše izgleda. Ništa nisu odlučivali o onome što Erol traži”, rekla je ona, istakavši da nema uvida u nalaze zatvorskog ljekara te da ista doktorka tvrdi da Erol unosi hranu i da su mu nalazi uredni.

Branilac Erola Nadžaka, advokat iz Prijepolja Milan Drobnjaković je potvrdio da je ročište pred Osnovnim sudom u Prijepolju zakazano za 6. ,7. i 8. novembar ove godine, podsjetivši da prema njegovim saznanjima u Srbiji ne postoji drugi slučaj da je ovoliko dugo neko drugi držan u pritvoru za ovakvo ili slično djelo.

“Zdravstveno stanje Erola Nadžaka se nakom mjesec dana štrajka glađu znatno pogoršalo i on je trebao da bude prebačen u zatvorsku bolnicu u Beogradu. On nije stupio u štrajk glađu zbog pritvora već zbog kršenja prava okrivljenog lica u postupku i nepostupanja i neodlučivanja sudova na njegov zahtev”, kazao je Drobnjaković.

Rješenjem Osnovnog suda u Prijepolju koje je potpisao predsjednik vijeća Milan Vasiljević, Nadžaku je 14. januara 2019. određen pritvor od trideset dana i nakon toga produžen je za isti period još devet puta, posljednji put. U obrazloženju za produženje pritvora je, između ostalog, navedeno da će okrivljeni ometati postupak utjecajem na oštećene i svjedoke, da je jedno lice oštećeno krivičnim djelom teško djelo protiv opšte sigurnosti. Sud je, kako piše u Rješenju, ocjenio da će okrivljeni u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo.

Poslednji put odluka o produženju pritvora Erolu Nadžaku donijeta je 2. oktobra ove godine.

SMS poruka zbog koje je okrivljen Nadžak”, prema navodima odbrane, upućena za dva lica, glasi: ”Pazi šta pričač, izašao sam. Kupio sam p. pa pripazi se”.

Erol Nadžak, zavšio je ekonomski fakultet,  duže vrijeme se u Prijepolju bavio transportom roba, oženen je i otac jednog djeteta

Erol je u svom zahtjevu upućeno sudu ukazao i na činjenica da su lica koja su za teži krivičnog djela za koji je on okrivljen, jer su ugrožavala sigurnost Predsjednika Republike Srbije, provela 28 dana u pritvoru, naveo da to dovoljno govori o odnosu Osnovnog suda u Prijepolju i Višeg suda u Užicu prema njemu.

“Da li su, u konkretnom slučaju, tokom trajanja postupka i pritvora povređena određena prava okrivljenog ili ne, o tome ocenu mogu dati, samo za to nadležni sudovi, u konkretnom ili u vezi sa tim posebnim postupkom”, navedeno je u odgovoru Osnovnog suda u Prijepolju dostavljenom redakciji SNews-a.

U ovom aktu, od 7. oktobra 2019. godine je navedeno, iz kojih razloga i po kom osnovu je okrivljeni Erolu Nadžaka određen i kasnije produžavan pritvor, koliko je bilo zakazanih glavnih pretresa u tom predmetu i iz kojih razloga je održan samo jedan glavni pretres. Takođe je navedeno da su od strane odbrane podnošene žalbe i da su sve odbijene kao neosnovane.

Povezane vijesti