Aktuelno Društvo Prijepolje

Slučaj Erol Nadžak: Nakon 38 dana štrajka glađu prebačen u kućni pritvor

Nakon skoro 11 mjeseci provedenih u pritvoru Okružnog zatvora u Užicu i 38 dana štrajka glađu Erolu Nadžaku iz Prijepolja je sud odredio kućni pritvor, potvrđeno je za SNews.

Nadžak je okrivljen za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, slanjem SMS poruke sa prijetećom sadržinom.

Podsjećamo da je on saopštio da je 23. septembra ove godine stupio u štrajk glađu zbog, kako je naveo, kršenja osnovnih ljudskih prava, tražeći, između ostalog, da sud odluči o izdvajanju iz spiska nezakonitih dokaza iz 21. maja ove godine, da sud pribavi dokaze koje je predložila odbrana i da Viši sud u Užicu odluči o o izuzeću sudije tog suda Joviše Lazarevića, od 14. februara 2019. godine.

Erol je u srijedu pušten iz pritvora Okružnog zatvora u Užicu u kućni pritvor i prestao je sa štrajkom glađu, rekla je njegova supruga Sabina Nadžak.

“Stavili su mu nanogicu. Loše se oseća, imao je bolove u stomaku i bubrezima, malaksao je i smršao. I dalje ćemo se boriti da sud prihvati dokaze koje odbrana predlaže. Posle 38 dana prestao je da štrajkuje (glađu), prma infuzije i lekove”, izjavila je ona.

Odbrana Erola Nadžaka je potvrdila da je ročište za ovaj slučaj pred Osnovnim sudom u Prijepolju zakazano za 6. ,7. i 8. novembar ove godine.

“Prema mojim saznanjima u Srbiji ne postoji drugi slučaj da je ovoliko dugo neko drugi držan u pritvoru za ovakvo ili slično djelo. On nije stupio u štrajk glađu zbog pritvora već zbog kršenja prava okrivljenog lica u postupku i nepostupanja i neodlučivanja sudova na njegov zahtev”, kazao je advokat Milan Drobnjaković koji zastupa Nadžaka .

Rješenjem Osnovnog suda u Prijepolju koje je potpisao predsjednik vijeća Milan Vasiljević, Nadžaku je 14. januara 2019. određen pritvor od trideset dana i nakon toga produžen je za isti period još devet puta U obrazloženju za produženje pritvora je, između ostalog, navedeno da će okrivljeni ometati postupak utjecajem na oštećene i svjedoke, da je jedno lice oštećeno krivičnim djelom teško djelo protiv opšte sigurnosti. Sud je, kako piše u Rješenju, ocjenio da će okrivljeni u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo.

Poslednji put odluka o produženju pritvora Erolu Nadžaku donijeta je 2. oktobra ove godine.

SMS poruka zbog koje je okrivljen Nadžak”, prema navodima odbrane, upućena za dva lica, glasi: ”Pazi šta pričač, izašao sam. Kupio sam p. pa pripazi se”.

Erol Nadžak, zavšio je ekonomski fakultet, duže vrijeme se u Prijepolju bavio transportom roba, oženen je i otac jednog djeteta

Erol je u svom zahtjevu upućeno sudu ukazao i na činjenica da su lica koja su za teži krivičnog djela za koji je on okrivljen, jer su ugrožavala sigurnost Predsjednika Republike Srbije, provela 28 dana u pritvoru, naveo da to dovoljno govori o odnosu Osnovnog suda u Prijepolju i Višeg suda u Užicu prema njemu.

“Da li su, u konkretnom slučaju, tokom trajanja postupka i pritvora povređena određena prava okrivljenog ili ne, o tome ocenu mogu dati, samo za to nadležni sudovi, u konkretnom ili u vezi sa tim posebnim postupkom”, navedeno je u odgovoru Osnovnog suda u Prijepolju.

U ovom aktu, od 7. oktobra 2019. godine je navedeno, iz kojih razloga i po kom osnovu je okrivljeni Erolu Nadžaka određen i kasnije produžavan pritvor, koliko je bilo zakazanih glavnih pretresa u tom predmetu i iz kojih razloga je održan samo jedan glavni pretres. Takođe je navedeno da su od strane odbrane podnošene žalbe i da su sve odbijene kao neosnovane.

Foto: arhiv, S. N.

Povezane vijesti