Aktuelno Društvo Novi Pazar

Smjena direktora u O.Š. “Avdo Međedević” izazvala napetost

Dugogodišnji direktor O.Š. “Avdo Međedović” u novopazarskom naselju Selakovac, Ahmedina Đerleka izjavio je da je ministar prosvjete Mladen Šarčevića smjenim direktora, van propisane procedure, izazavao napetost i na taj način uvrijedio i ponizio učesnike konkursa i sve zaposlene koji su učestvovali u proceduri izbora direktora.

IZJAVA ZA MEDIJE AHMEDINA ĐERLEKA

Izjava za medije Ahmedina Đerleka povodom zloupotrebe službenog položaja ministra prosvjete Mladena Šarčevića na dan 21.02.2020. godine: „Ja sam Ahmedin Đerlek dugogodišnji direktor OŠ Avdo Međedović u Novom Pazaru koja je od posebnog značaja za Bošnjake. Došao sam u Bošnjačko nacionalno vijeće, da obavijestim organe Vijeća i javnost o problemu koji je izazvao srpski ministar prosvjete Mladen Šarčević zloupotrebom položaja. On je u potpunosti ignorisao izbornu proceduru i rezultate konkursa za izbor direktora koji je sproveden u skladu sa zakonom. Protivno izraženoj volji zapošljenih, školskog odbora škole Avdo Međedović i mišljenja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, protivzakonito je imenovao za VD direktora nama nepoznato lice koje nije učestvovalo na konkursu. Ministar Sarčević je svojevoljno suspendovao zakon koji reguliše proceduru izbora direktora i na taj način uvrijedio i ponizio učesnike konkursa i sve zapošljene koji su učestvovali u proceduri izbora direktora. Ovim postupkom je izazvao ogorčenje i nezadovoljstvo kod svih zapošljenih u školi i kod građana Novog Pazara što može da ima nesagledive posljedice. Kao dugogodišnji iskusan direktor zabrinut sam zbog napetosti izazvane novonastalom situacijom koja može da ima neželjene posljedice po bezbjednost zapošljenih i učenika. Smatram da bezbjednost djece u školi može biti ugrožena sve dok se ne riješi ovaj spor pred nadležnim državnim organima, koji je pokrenuo školski odbor, savjet roditelja i učesnici konkursa.“

Gepostet von Bošnjačko nacionalno vijeće am Freitag, 21. Februar 2020

Đerlek je u video izjavi, ističući da je dugogogodišnji direktor OŠ “Avdo Međedović” u Novom Pazaru koja je od posebnog značaja za Bošnjake, rekao da je došao u Bošnjačko nacionalno vijeće, da obavijestim organe Vijeća i javnost o problemu koji je izazvao srpski ministar prosvjete Mladen Šarčević zloupotrebom položaja.

“On je u potpunosti ignorisao izbornu proceduru i rezultate konkursa za izbor direktora koji je sproveden u skladu sa zakonom. Protivno izraženoj volji zapošljenih, školskog odbora škole Avdo Međedović i mišljenja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, protivzakonito je imenovao za VD direktora nama nepoznato lice koje nije učestvovalo na konkursu”, naveo je Đerlek i podvukao da je ministar Šarčević svojevoljno suspendovao zakon koji reguliše proceduru izbora direktora i.

Prema njegovim riječima ovim postupkom je izazvao ogorčenje i nezadovoljstvo kod svih zaposlenih u školi i kod građana Novog Pazara što može da ima nesagledive posljedice.

“Kao dugogodišnji iskusan direktor zabrinut sam zbog napetosti izazvane novonastalom situacijom koja može da ima neželjene posljedice po bezbjednost zaposlenih i učenika. Smatram da bezbjednost djece u školi može biti ugrožena sve dok se ne riješi ovaj spor pred nadležnim državnim organima, koji je pokrenuo školski odbor, savjet roditelja i učesnici konkursa”, ocjenio je Đerlek.

– Zukorlićev kadar

Bošnjačko nacionalno vijeće je u petak najoštrije osudilo odluku srbijanskog Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja o imenovanju vršioca dužnosti direktora OŠ “Avdo Međedović” u Novom Pazaru, ocjenivši da to predstavlja još jedan čin drske diskriminacije prema Bošnjacima.

Odlukom Ministarstva prosvjte, nauke i tehnološkog razvoja, iz za sada široj javnosti nepoznatih razloga, na mjesto dosadanjeg direktora O.Š. “Avdo Međedovoć” u novopazarskom naselju Selakovac, Ahmedina Đerleka, kao v.d. imenovan je Safet Smailović iz Delimeđa (Tutin).

Smailović je kadar Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića i bio je kandidat za vijećnika na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće 2018. godine

Informaciju o imenovanju Smailovića na mjesto v.d. direktora te škole prvi su u petak ujutru objavili mediji bliski predsjednku SPP-a Muamaru Zukorliću i Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji (IZuS).

Povezane vijesti