Aktuelno Crna Gora Politika Srbija

“Smućanje” u Crnoj Gori: Ambasador Srbije odbio da primi protestnu notu, osudio paljenje zastave Crne Gore

Nakon što su navijači Crvene Zvezde sinoć u Beogradu pokušali da zapale zastavu Crne Gore na ambasadi te zemlje mbasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odbio da primi protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, saopšteno je iz resora ministra Srđana Darmanovića.

Vladimir Božović pozvan je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova u cilju uručenja protestne note povodom nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.

Kako je navedeno u saopštenju, objavio je RTS, generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je protest Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu su izostale reakcije državnih zvaničnika Republike Srbije.

“Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbjednost naših diplomata”, naglasio je Kankaraš, izrazivši očekivanje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

On je naveo da su nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu,necivilizacijsko ponašanje učesnika protesta i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore, u suprotnosti sa načelima dobrosusedskih odnosa dve prijateljske države i načelima međunarodnog prava o obezbeđivanju nesmetanog i bezbednog funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema.

Ambasador Božović osudio je pomenuti čin kao neprimeren, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije niti njenih građana.

“Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova”, rekao je ambasador, prenevši “žaljenje ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta”.

Takođe, istakao je da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore.

Izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, Božović je istakao da se Srbija ne želi mešati u unutrašnje stvari Crne Gore.

Ambasador Božović je, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odbio da primi protestnu notu, navelo je Ministarstvo spoljnih polsova Crne Gore, prenosi RTS.

– RTCG: Crnogorska zastava iako je gorjela, nije izgorjela!

Više stotina navijača Crvene zvezde okupilo se sinoć ispred ambasade Crne Gore u Beogradu gdje su ponovo pokušali da, zapale crnogorsku zastavu. Premijer Duško Marković poručio je da je riječ o još jednom necivilizacijskom ataku na Ambasadu Crne Gore i crnogorsku zastavu.

Crnogorski premijer Duško Marković objavio je na svom twitte nalogu da je u Beogradu bio još jedan necivilizacijski atak na Ambasadu CG i CG zastavu.

“Zaprepašćujući je odnos vlasti Srbije. CG je još jednom pred izazovom odbrane nezavisnosti i slobode. Sačuvaćemo našu Crnu Goru uprkos mržnji kojom je zasuta od istih aktera unutar i van njenih granica!”, objavio je Marković

“Zapali je, zapali je…”, pjevali su mahom huligani, navijači Crvene Zvezde koji protestuju protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, objavila je RTCG u informativnim emisijama.

Navodi se i da su funkcioneri DF-a Milan Knežević i Milutin Đukanović bili su u protestnoj šetnji navijača Crvene Zvezde za, kako navode u DF-u, podršku pravoslavnim vjernicima u odbrani svetinja SPC u Crnoj Gori.

Kako prenosi RTCG riječ je o drugom pokušaju da se zapali zastava Crne Gore na zgradi ambasade u Beogradu, od kada je izglasan taj zakon u parlamentu.

Izvor: RTCG, RTS

Povezane vijesti