Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

SNews istražuje: Za koga radi Rešad Džanković?

Rešad Džanković je za načelnika PU Novi Pazar imenovan u junu 2016. godine, kao dugogodišnji policajac.

Džankovic je rođen u Novom Pazaru, Pravni fakultet je završio u Kragujevcu, ali su njegovi “uspjesi” na testiranju za načelnika PU i dalje ostali nepoznanica.

Kako su prilikom imenovanja za načelnik PU prenijeli mediji bliski vlastima on je kao policajac više puta nagrađivan i odlikovan tokom svoje službe od čega se izdvaja nagrada “Zlatnik” koju uručuje ministar policije. Nagradu je dobio zbog učešća i ličnog angažovanja u slučaju pronalaženja “Svetih mošti” ukradenih iz manastira Sopoćani.

Direktor policije Vladimir Rebić (L2) nakon susreta sa predstavnicima građanskog protesta “Pazar bez nasilja policije”, 30. septembra 2019. godine u PU Novi Pazar. (Foto: SNews, arhiv) 

Nakon njegovog dolaska na čelo PU Novi Pazar samo je za određen broj novinara “dobro obaviješten izvor iz policije” bio dostupan preko mobilnog telefonskog aparata i to traje više od tri i po godine. Aktuelni načelnik policije, ne računajući onu kada je u posjetu Novom Pazaru, 30. septembra 2019. godine, zbog pritužbi građana došao direktor srbijanske policije Vladimir Rebić i susreo se s predstavnicima protesta, nije održao ni jednu tematsku ili periodičnu konfernciju za novinare i otvoreno odgovarao na pitanja medija-javnosti.

Rebić je tom prilikom rekao da je načelnik PU Novi Pazar Rešadu Džankoviću, sa saradnicima, naređeno da organizira javne tribine, u nekom restoranu ili nekoj sali, poziva građane koji će javno iznositi pritužbe na rad policije. Kako je naglasio imaće priliku da neposredno od građana čuje šta misle o svojoj bezbjednosti.

“U krajnjem slučaju kako građani ocenjuju rad policije, a što je za nas izuzetno važno, da imamo povratnu informaciju da li građani veruju policiji i, ako zameraju, šta zameraju da to otklonimo”, izjavio je tada Rebić.

Prošlo je više od pet mjeseci kako je to direktor policije rekao na sastanku  i pred kamerama izjavio, a u međuvremenu PU Novi Pazar i Rešad Džanković nisu organizirali takav skup, a da je poznat užoj i široj skupini ili medijima.

Sasvim očigledno sakrivanje, izbjegavanje i karikiranje od javnosti u vezi više događaja kada je ista javnost očekivala odgovore od odgovornih je samo napravilo još veću dozu nepovjerenja prema građanima i otvorilo prostore za razne špekulacije.

Za Džankovića je mnogo puta šutnja bila glavni mehanizam da se “smire strasti” ali i da se prođe bez lične i kolektivne odgovornosti za učinjeno i neučinjeno. Nezadovoljstvo prema PU Novi Pazar i Rešadu Džankoviću je, kao javnom servisu za bezbjednost i sigurnost, kulminirao u slučaju rušenja berbernice Ramiza Dugopoljca, u centru Novog Pazara, 23. februara u sitnim noćnim satima.

Šutnja PU Novi Pazar i činjenica da je osumnjičenom muškarcu podnešena krivična prijava za djelo nasilničko ponašanje, da nadležni nisu saopštili čak ni tačno vreme i inicijale osumnjičenog za vandalski i drski čin rušenja s jedne, i da je s druge strane, Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) istog dana pod pritiskom javnosti potvrdila da je ona praktično srušila berbernicu “na vakufskom posjedu”, te špekulacije da je policijska patrola možda i “asistirala” rušenju pokrenula mnoga pitanja.

Povlačenje policijske patrole s mjesta porušenog objekta u Pravomajskoj ulici, i, nakon što se brzo za to čulo preko lokalnih medija i društvenih mreža, ponovno vraćanje policijskih službenika da budu u blizini porušene berbernice, prije neki dan je u jednom dijelu javnosti-građana formiralo dodatnu dozu skepticizma prema zakonskom i objektivnom postupanju PU Novi Pazar i njenih pripadnika.

SNews u narednom periodu istražuje: “Za koga radi Rešad Džanković?”.

Povezane vijesti