Kuhinja Lifestyle Život

SNews recepti: Iftarski meni za 5. dan ramazana

Iftarski meni za 5. dan ramazana

Čorba sa šargarepom i fidom,
Grašak sa mljevenim mesom,
Zelena salata,
Kompot ( ošaf od suhog voća)

Čorba sa šargarepom i fidom:

Najprije skuhati dva manja bataka, odvojiti ih od kostiju, a meso sitno iseći. U šerpu zapržiti glavicu crnog luka i 300 grama izrendane šargarepe. Dodati čorbu od kuhanih bataka, a kad počne da vri lagano dodavati 50 grama fide. Kuhati 5 minuta i dodavanjem mesa i začina ostaviti da se kuha 10- tak minuta.

Grašak sa mljevenim mesom:

Iseckanom crnom luku kojeg przimo na maslacu dodati pola kilograma mljevenog mesa i dobro izdinstsnti. Meso će pustiti čorbu od sebe pa na to staviti pola kilograma graška i dva krompira sečenih na kocke. Sipati oko 2 litra vode, posoliti, dodati začine i ostaviti da se kuha na tihoj vatri oko sat vremena.

Zelena salata:

Iseći zrlrnu salatu, crni luk, jedan krastavac i jedan paradiz. Posoliti, preliti maslinovim uljem i jabukovim sirčetom.

Kompot (hošaf) od suhog voća:

Najprije ostaviti voće( pola kilograma suhih šljiva ili krušaka) u vreloj vodi da odstoji 20- minuta. U 2 litra vrele vodu sipati 300 grama šecera i kad se skuha dodati potopljeno voće. Kuhati jos 30 minuta. Servirati hladno. Vroma osvježavajući napitak za iftar.

Afiyet olsun – Prijatno!
Allah da ukabuli post!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.