Aktuelno Globus Politika Sandžak Turska

SNews saznaje: Zukorlić traži podršku turskih sekularista

Nakon što je, iznoseći niz optužbi na turske zvaničnike, predsjednika Redžepa Tajjipa Erdogana uporedio s faraonom i izgubio bilo kakav vid podrške iz Turske, Muamer Zukorlić je prvo preko svojih emisara, a zatim i lično zatražio podršku turskih ljevičara, prioriteno od opozicione sekularističke Republikanske narodne partije (CHP).

Kako SNews saznaje preko izvora bliskih CHP-u, Zukorlić je tražio i susret s liderom te vodeće sekularističke partije Kemalom Kilicdarogluom.

Refik Akova je govorio na tribini Obnova bošnjačke akademske zajednice” u Beču

“Ulogu da izlobira susret Zukorlića s Kilicdaroglom preuzeo je Refik Akova, funkcioner CHP-a bošnjačkog porijekla koji je i član uprave i jedan od osnivača udruženja “Bosna-Sancak, na Bayrampaši u Istanbulu. Kako smo čuli, Zukorlić je, pored podrše i zajedničkog djelovanja u cilju obaranja s vlasti Erdogana i njegove partije, najvjerovatnije tražio i susret s prvim čovjekom CHP-a Kilicdarogluom”, rekao je naš izvor.

Bivši sandžački muftija i predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić je pod okriljem Zajednice sandžačke dijaspore (ZSD), prošle semice u Beču, govorio na skupu “Obnova bošnjačke akademske zajednice”. Govornici na tribini, pored Zukorlića, bili su predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Mithat Mujović i Refik Akova.

Akova je zajedno s Zukorlićem u Beču prisustvovao susretu s privrednicima iz Sandžaka. Na tom skupu je bilo riječi i o predstojećim izborima u Srbiji.

“Sandžački privrednici su spremni ulagati u privredu Sandžaka, u koliko dođe do uspostave političke i ekonomske, sigurnosti za sve buduće investicije. Saglasili su se da su predstojeći izbori u Sandžaku i Srbiji iznimno važni u smislu ekonomskog i svakog drugog razvoja Sandžaka u budućnosti”, prenio je jedan neregistrovani portal blizak SPP-u i Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS).

Podsjećamo da je u maju 2018. godine, uoči izbora u Turskoj, Refik Akova bio domaćin delegaciji Stranke pravde i pomirenja (SPP), koju su činili Zukorlićevi stranački saradnici, narodni poslanik Jahja Fehratović, član predsjedništva zadužen za dijasporu Ljutvija Balkan i šef Odbora za bezbjednost SPP-a, brat Muamera Zukorlića, Muhamed Zukorlić.

Preko medija bliskih Zukorliću je tada navedeno da je tokom susreta “razgovarano o uspostavi saradnje na projektima od važnosti za bošnjački narod u Sandžaku”, a ta delegacija se, u pratnji domaćina, susrela sa predsjednikom udruženja “Bosna-Sandžak” u Pendiku, Erdogan Erdemom.

Erdem je takođe sekularista koji među Bošnjacima u Turskoj zastupa politiku usmjerenu protiv Erdoganove Partije razvoja i pravde (AKP).

Refika Akova se, pored politike, bavi(o) i biznisom u sektrou građevine. Između ostalog, je i predstavnik u Kongresu Bošnjaka Svijeta.

– Optužbe da je političko krilo FETO terorističke organizacije

U Turskoj, još od pokušaja vojnog puča u julu 2016. godine, traju rasprave o povezanosti CHP- a i Kilicdaroglua sa teroristokom organizacijom FETO i izbjeglim imamom Fetullahom Gulenom.

U turskom parlamentu i medijima bliskih vladi i AK partiji često se CHP optužuje da je “političko krilo FETO terorističke organizacije”, s druge strane sekularisti do, uz tvrdnje da se radi o političkoj propagandi, odrično odbacuju te optužbe.

U mediima su objavljene fotografije i navodi da se Kilicdaroglu još 1994. godine sreo s Gulenom na jednoj konferenciji koju je organiziralo udruženje “Misli Ataturkovih sljedbenika”, kao i priznanica CHP-a o novčaoj donaciji Gulenu još iz 1967. godine.

Podsjećamo da je tokom pokušaja puča u Turskoj, 15. i 16. jul 2016. godine poginulo 250, a ranjene su 2.193 osobe.

Pokušaj vojnog udara koji je počeo 15. jula u 16.16 sati, kada je jedan oficir iz Komande zračnih snaga dojavio da će pripadnici FETO-a izvesti napad na sjedište Nacionalne obavještajne službe (MIT) i zarobiti njenog šefa Hakana Fidana.

Turska je prije toga imala četiri vojna prevrata.

Foto; SANA

Povezane vijesti