Aktuelno Društvo Novi Pazar

SPP: Požari alarmantan problem koji svi moramo rješavati

Generalni sekretar Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Đerlek ukazao je da se u Novom Pazaru često dešavaju požari sa nesagledivom posljedicama isakavši da su “požari alarmantan problem koji se hitno treba rješavat”.

Podsjetivši da je u požaru stambene zgrade u Sutjeskoj ulici u Novom Pazaru, prošle subote, izgorjelo pet stanova, nekoliko stanova oštećeno, Đerlek je ukazao na neophodnost što skorijeg opremanja i osposobljavanja vatrogasne jedinice i stvaranja uslova za brzo i efektno gašenje požara.

“Videli smo zgožavajuće slike, vatrogasnu jedinicu koja dolazi sa starim kamionom, koji više liči na muzejski eksponat nego protivpožarni kamion. Videli smo stare merdevine i da se loži logorska vagra kako bi se otopile cevi u cisterni kako bi osposobili vodu da se ugasi požar. To je zastrašujuća slika u evropskom Novom Pazaru, kako ga neki na vlasti nazivaju. To je dotaklo dno dna”, rekao je Đerlek na konferenciji za medije.

On je izrazio bojazan da će u Novom Pazaru biti sve više požara zbog toga što je grad u ekspanaziji izgradnje novih zgrada.

“Pozivam Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, a na koncu lokalnu samoupravu da preduzmu sve neophodne mere, da ulože masimalan napor da trajno rešimo ovaj problem. To podrazumljeva o savremenljivanje vatrogasne jedinice u Novom Pazaru, modernizaciju opreme i dodatnih ljudskih resursa koji su nam potrebni”, poručio je zvaničnik Stranke pravde i pomirenja.

Prema njegovim riječima grad Novi Pazar je za posljednjih nekoliko godina potrošio oko 250 hiljada eura i “da je uložen deseti deo mi bi mogli trajno rešiti ovaj problem”.

Đerlek je na primjeru, kako je naveo, mnogih općina u Srbiji predložio da se odvoji novac iz gradskog budžeta i formira dobrovoljno vatrogasno društvo kako bi se riješio problem vatrogasne službe.

“Ne smemo sedeti skrštenih ruku i čekati da nam neko drugi pomogne”, poručio je on dodavši da se treba pomoći porodicama koje su ostale bez domova.

Podsjećamo da je Štab za vanredne situacije Novog Pazar odbio izveštaj vatrogasaca u vezi požara u Bor zgradi u tom gradu, 29. septembra 2018., kada su stradale tri ženske osobe. Nako toga predstavnici grada su održali sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem koji je obećao da će se popraviti stanje u novopazarskoj vatrogasnoj službi.

Povezane vijesti