18 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija

SPP traži da Srbija kazni promociju i veličanje ratnih zločina i zločinaca

Stranka pravde i pomirenja (SPP) pozvala je državne organe na nedvosmisleno provođenje zakona i rezolucija o osudama zločina i zločinaca, te da se energičnije posveti sprovođenju zakonskih kazni za sve one koji promoviraju i sprovode ideologiju zločina i veličaju osuđene ratne zločince.

Iz ove stranke su naveli da se u srbijanskom društvu vodi borba između građanskih aktivista i desničarskih grupa i policije oko murala sa likom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Ističući u saopštenju da je Ratko Mladić pravosnažno osuđen za genocid u Srebrenici pred Haškim sudom, iz SPP podsjećaju da se Republika Srbija obavezala da poštuje odluke ovog suda.

“Njeno rukovodstvo je prisustvom dženazi u Potočarima 2015. godine i pokazalo spremnost na poštivanje preuzetih obaveza”, navode iz ove stranke.

Kako dodaju, uslijed složene političke situacije i nejasno definirane institucionalne kulture sjećanja, ostavljen je prostor za zloupotrebu ovog pitanja za jeftine dnevnopolitičke svrhe.

“Duboko svjesni historijskog trenutka i neophodnosti približavanja stavova o svim opterećujućim stvarima isključivo na temelju činjenica i istine koja će biti opće prihvaćena kao apriorna, iznova naglašavamo da zločinci nemaju ni vjeru ni naciju, da svaki zločinac odluku o počinjenju zločina donosi u svoje ime, ne u ime naroda kome pripada, te da isključivo na temelju pravde i prema žrtvama i prema nama samima možemo doći do konačnog pomirenja na Balkanu”, poručuju.

Dodaju da, na tom putu, historiju i sve historijske događaje, moramo posmatrati kroz mudrost i isključivo iz nje, uzimati lekcije za budućnost u kojoj više nikada ne smijemo dozvoliti da nam se ponove devedesete godine dvadesetog vijeka.

“U tom smislu, od državnih organa tražimo jasno i nedvosmisleno provođenje zakona i rezolucija o osudama zločina i zločinaca, te energičnije i nekolebljivo sprovođenje zakonskih kazni za sve one koji promoviraju i sprovode ideologiju zločina i veličaju osuđene ratne zločince.Ne smijemo dozvoliti da pojedinci i grupe zloupotrebljavaju emocije i sve nas zajedno vode u najmračnije vrijeme naše bliže historije”, istakl su iz stranke koja čini dio vladajuće većine u srbijanskom parlamentu.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) okrenuta je, kako se zaključuje u saopštenju, izgradnji trajnog mira i pomirenja, prije svega unutar bošnjačkog korpusa, a zatim svih naroda na Balkanu, a posebno Bošnjaka i Srba. Pravda je temelj na kome se pomirenje mora graditi kao preduvjet blagostanja u budućnosti i okretanja pitanjima ekonomije i jačanja standarda življenja svih građana Republike Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: