Aktuelno Globus Srbija

Srbija danas u UN-u podnosi izvještaj o saradnji s Hagom

Povodom Svjetskog dana međunarodne pravde i godišnjice usvajanja Rimskog statuta, kojim je osnovan Međunarodni krivični sud, a koji se obilježava svakog 17. jula, Ministarstvo pravde Srbije ukazuje da zločini, a posebno protiv čovječnosti, genocida, agresije, kao i ratni zločina, ne smiju ostati nekažnjeni, a da odgovorni moraju biti privedeni pravdi.

U UN-u dana će biti razmatren izvještaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove UN, u okviru kojeg i saradnja Srbije sa ovim sudom.

“Međunarodni dan pravde podsjeća na važnost kontinuirane borbe protiv nekažnjivosti najtežih zločina koji ugrožavaju međunarodni mir i bezbjednost, kao i nastojanja da se ovi zločini više ne ponove”, saopšteno je danas iz srbijanskog ministarstva pravde.

Ministarstvo pravde Srbije naglašava da borba protiv kriminala nije borba pojedinca već, međunarodne zajednice, a da su efikasna suđenja preduslov pune demokratizacije svakog društva.

Kako se ističe obilježavanje Međunarodnog dana pravde predstavlja i solidarnost sa svim žrtvama, bez obzira na njihovu nacionalnu, etničku i vjersku pripadnost, kao i podrška njihovoj borbi za pravdom.

Rimski statut, kojim se formirao Međunarodni krivični sud, usvojen je, 17. jula 1998. godine. Republika Srbija je 2009. godine, potpisala i ratifikovala Rimski statut, te je Narodna skupština RS usvojila Zakon o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom, kao osnov za dalju primenu Rimskog statuta.

Ministrica pravde Nela Kuburović predstavljaće Srbiju na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koja će biti održana danas, 17. jula 2019. godine u New Yorku.

Planirano je da sjednica počne u 10 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 16 sati po našem vremenu, a direktan prenos je moguće pratiti na zvaničnoj internet prezentaciji Vijeća sigurnosti https://www.un.org/securitycouncil/.

Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija biće predstavljen novi šestomesečni izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove UN, u okviru kojeg je razmatrana i saradnja Srbije sa ovim međunarodnim sudom.

Tokom boravka u New Yorku, srbijanska minstrica Kuburović sastala se i sa bivšim glavnim tužiocem Haškog tribunala, a sadašnjim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serge Brammertzom.

Povezane vijesti