Aktuelno Ekonomija Srbija

Srbija: Formiran Nacionalni savjet za malinu, utvrdio tačnu proizvođačku cijenu maline

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović održao je sastanak sa proizvođačima malina na kojem je dogovoreno da se sve nadležne službe – od poljoprivredne i fitosanitarne do tržišne inspekcije uključe u rad timova koji nadziru cijeli proces, od otkupa do izvoza maline.

Na sastanku koji je održan u četvrtak su iznijeta očekivanja da će ovogodišnja situacija u otkupu i plasmanu malina biti daleko bolja nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, u skladu sa prethodnim razgovorima sa predstavnicima proizvođača malina, sprovelo sve što je do sada dogovoreno. Formiran je Nacionalni savjet za malinu koji je utvrdio tačnu proizvođačku cijenu maline koja je dugi niz godina bila predmet sporenja.Nadležne inspekcije sprovode kontinuirane kontrole u otkupu malina, koje će biti nastavljene i intenzivirane u skladu sa dogovorenim na današnjem sastanku”, navedeno je iz Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Takođe, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podsjeća da brojnim mjerama podstiče unaprjeđenje proizvodnje malina. Među njima su, kako navode, i podsticaji za premiju osiguranja.

“Subvencioniše se, odnosno regresira 40-45% od plaćene premije osiguranja, a od ove godine je za regione koji su poslednjih godina najviše pogođeni vremenskim i elementarnim nepogodama regres povećan na iznos od 70% za Moravički, Zlatiborski, Kolubarski, Podunavski i Šumadijski region. Za proizvođače je obezb,eđena i pomoć u vidu repromaterijala i sadnica”, ističu iz Ministrstva i napominju da će Srbija biti vraćena na listu zemalja potpuno bezbjednih od prisustva norovirusa, zbog čega prilikom izvoza maline u EU neće biti dodatnih kontrola od strane nadležnih službi na prisustvo norovirusa.

Radne grupe zadužena za unaprjeđenje uzgoja maline u Srbiji utvrdila je, 21. marta ove godine, da je proizvodna cijena maline u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu, gdje je najviše uzgajivača iznosi 110,9 dinara po kilogramu, dok je u Prijepolju i Brusu, gdje ne postoje adekvatni uslovi za rast tog voća, cijena do 139,3 dinara.

Povezane vijesti