Aktuelno Društvo Regija

Srbija: Granična policija Hrvatske brutalno tuče migrante

Hrvatska policija preuzima migrante kod Šida, septembr 2015. godine. (arhiv)

Komesarijat za izbjeglice i migracije Republike Srbije saopštio je danas da granična policija Hrvatske brutalno tuče migrante

Poslij e niza slučaja maltretiranja i prebijanja migranata i vraćanja sa granice, pripadnici hrvatske granične policije brutalno pretukli K.S. (2003.), maloletnika iz Avganistana, prilikom pokušaja grupe od 16 migranata da pređu granicu, navodi srbijanski Komesarijat za izbjeglice i migracije.

Kako se dodaje dječak koji je preživeo tešku fizičku i psihičku torturu od strane zvaničnih državnih organa Hrvatske, najpre je izdvojen iz grupe migranata, pretučen na samoj granici, nakon čega biva zatvoren u u prostoriju u kojoj su ga tukla četiri pripadnika granične policije.

Hrvatska policija preuzima migrante kod Šida, septembr 2015. godine. (arhiv)

“Od dječaka su oduzeli telefon i novac, fizički ga povredili, a nakon zatvaranja u prostoriju natjerali su ga da se skine, gdje su potom pustili vodu i napravili baru u koju su ga ubacili i puštali struju preko elektrošokera, od čega je dečak i izgubio svjest. U ovom stravičnom incidentu dečak je zadobio prelom rebara sa unutrasnjim krvarenjem, hematome glave i izgubio dosta krvi”, navodi se u saopštenju. neprecizirajući gdje se to desilo.

Komesarijat za izbeglice i migracije, kako se dodaje, izražava zabrinutost i zgražanje nad ovakvim postupcima, te upozorava predstavnike međunarodne zajednice na enormnu primjenu nasilja hrvatske granične policije, kao i na flagrantno kršenje ljudskih prava.

Hrvatski zvaničnici su izjavili da zaštita državne granice podrazumeva ponekad i određene oblike nasilja, što krši zakone i međunarode preuzete obaveze države koja je članica EU. Komesarijat upućuje apel Međunarodnoj zajednici da svojim autoritetom pomogne da se prestane sa tako “neljudskim ponašanjem”, podsećajući da svako lice koje se zatekne na teritoriji neke države ima pravo da zatraži azil, i da uđe u azilnu proceduru.

Povezane vijesti