Aktuelno Regija Srbija

Srbija i Kosovo: Uz nadzor SAD potpisano Pismo o namjerama

Predstavnici Srbije i Kosova jutros su u Minhenu potpisali Pismo o namjerama za obnovu željezničkog saobraćaja i izgradnji auto-puta Beograd-Priština.

Taj dokumnt je potpisan u prisustvu specijalnog izaslanika predsjednika SAD za Kosovo Ričarda Grenela i predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

“Ovo što je potpisano značajno je zbog slobode kretanja, protoka robe, kapitala, usluga i lјudi. Srećan sam što vidim danas napredak i mnogo hvala Trampu i Grenelu u ime Srbije, jer svi osećamo da ćemo od ovoga imati bolјu budućnost i da ćemo osigurati mir za naredne decenije”, rekao je po potpisivanju dokumenta predsednik Vučić.

On je takođe zahvalio predsedniku SAD i ambasadoru Grenelu na velikom inetresovanju za ovaj region.

“Ljudi žele posao, nadu, ekonomiju i bolјi život. A značaj ovog što je potpisano su novi poslovi”, istakao je Ričard Grenel.

Američki diplomata kaže da, kao što je predsednik SAD Donald Tramp rekao da je ponosan na američku ekonomiju, tako je i on ponosan kada se lјudima obezebedi posao.

“Želimo da unesemo energiju u ovaj proces, dijalog, i da ne gledamo samo politička pitanja”, istakao je Grenel i još jednom konstatovao da lјudi žele posao.

Kosovski predsjednik je zahvalio izaslaniku Grenelu što je učinio mogućim ovo Pismo o namjerama.

“To je još jedan korak napred, posle dogovora o otvaranju aviolinije Beograd Priština. To je vrlo pozitivna poruka, da će biti više mira, posla i ekonomije”, rekao je Tači i dodao da veruje da je ove godine moguće postići konačan sporazum sa Beogradom.

U ime Beograda Pismo je potpisao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, a za prištinsku stranu – predstavnik Direkcije za železnice.

Dokument je potpisan u okviru Minhenske bezbjednosne konferencije.

Pismo o namerama za obnovu aviosaobraćaja između Beograda i Prištine potpisano je 20. januara u Berlinu, sa kompanijom “Lufthanza”.

Povezane vijesti