Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: Od danas pojačana kontrola brzine kretanja vozila

Saobraćajna policija Srbije će u periodu od 1. do 7. aprila 2019. godine sprovesti akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmjerena na kontrolu brzine kretanja vozila.

Ova akcija je počela danas na svim važnim putnim pravcima u 29 država koje su članice organizacije TISPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

“Pripadnici saobraćajne policije će angažovati sve raspoložive uređaje za mjerenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video nadzora i uređaje za mjerenje brzine u takozvanim ‘presretačima’, dok će na autoputevima biti mjerena i prosečna brzina kretanja vozila”, navode iz MUP-a Srbije.

Policijski službenici će prilikom zaustavljanja svakog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu kretanja kontrolisati i korišćenje sigurnosnih pojaseva, a svaki kontrolisani vozač biće alkotestiran.

Takođe, u srijedu, 3. aprila, realizovaće se cjelodnevna akcija „Speed Marathon“, koja se sprovodi na svim evropskim putevima, tokom koje će na najvažnijim putnim pravcima biti neprekidno mjerena brzina u trajanju od 24 časa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije napominje da se neprilagođena brzina javlja kao utjecajni faktor u gotovo polovini saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.

Povezane vijesti