Politika Srbija

Srbija: Održan peti protest “Jedan od pet miliona”, proširilo se na Niš, Kragujevac i Novi Sad 

U Beogradu je sinoć održan peti po redu protest građana protiv aktuelne vlasti predsednika Srbije i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića. Protesti protiv aktuelne u Srbiji večeras su održani u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Građanski protest „Jedan od pet miliona“ završen je večeras oko 20 sati ispred Narodnog pozorišta u Beogradu isticanjem zahteva za smenu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i čelnika Radio televizije Srbije (RTS) Dragana Bujoševića i Nenada LJ. Stefanovića.

Jedna od učesnica protesta Jelena Anasonović poručila je da demonstranti traže pet minuta u drugom dnevniku RTS i zamerila direktoru javnog servisa Bujoševiću da RTS već mesec dana ćuti o građanskim protestima u Beogradu i Srbiji.

„Zahtevamo da se pronađu odgovorni za ubistvo Olivera Ivanovića a i oni koji su pokušali ubistvo Borka Stefanovića, kao i da se kazne napadači na novinara Milana Jovanovića“, istakla je Anasonović i poručila da se demonstranti nastaviti da se okupljaju svake subote dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Peti protest „1 od 5 miliona“ i prvo takvo okupljanje u 2019. godini počelo je večeras na platou ispred Filozofskog fakulteta još masovnije i dinamičnije.

Protest se kretao trasom od Trga Republike, preko Terazija, duž Ulice kralja Milana, u Kneza Miloša, pored Narodne Skupštine do zgrade Radio Televizije Srbije.

Na ulicama je zasigurno bilo nekoliko desetina hiljada ljudi, više nego na prethodnom, četvrtom protestu, a vrlo verovatno i više od rekordnih 50.000. Kada je reporterka Danasa zastala na najširem delu trase – na Terazijama, kolona je prolazila više od 20 minuta i nije joj se video kraj.

Minut ćutanja za Marka Nikolića, Ivu Gregurevića i Dragoslava Šekularca

Protest je počeo minutom ćutanja preminulim glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću i fudbalskom velikanu Dragoslavu Šekularcu. Peta po redu subotnja šetnja u Beogradu počela je govorima glumaca Branislava Trifunovića i Radoslava Milenkovića.

„Ustaje Srbija i gradovi po Srbiji i biće nas sve više“, poručio je Branislav Trifunović na početku večerašnjeg protesta.

On je pozvao generalnog direktora Radio televizije Srbije Dragana Bujoševića da se povuče sa funkcije, jer sramoti novinarsku profesiju i poručio mu da „nije srpski ćutati“.

Trifunović je na početku skupa pročitao pismo upućeno Bujoševiću u kome se navodi da je Bujošević odgovoran građanima, a ne svojim ličnim interesima, interesima vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je kazao da je Bujošević u obavezi da građane informiše istinito, a ne da javni servis koristi u propagandne svrhe, obmanjuje javnost i menja činjenice.

„Načinom na koji radiš ostaćeš upisan u mračni deo istorije sunovrata medija i zloupotrebe profesije“, naveo je Trifunović i poručio mu „Bujoševiću nije srpski ćutati“, što je bio naziv emisije koju je pre nekoliko godina uređivao i vodio Bujošević.

– Radoslav Milenković: Ovo nije politika već potreba da se živi u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad

Glumac Radoslav Milenković rekao je da su građani koji dolaze na protest hrabri i da je njihova jedina želja da žive u normalnoj zemlji gde zakon važi za sve i gde od rada može da se prehrani porodica.

On je naveo da protesti i zahtevi nisu politika već potreba da se živi u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta gde je protest počeo deljene su razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše „Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona“. Na protestu su mogle i da se kupe vudu lutke Vučića za 300 dinara.

Masovne demonstracije građana počele su prvo kao protest opozicionog Saveza za Srbiju pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ zbog brutalnog prebijanja jednog od lidera SZS, Borka Stefanovića, neposredno pred početak stranačke tribine u Kruševcu. Zbog toga je prvo protestno okupljanje Savez održao upravo u Kruševcu. Sledeći skup pod istim nazivom održan je u Beogradu 8. decembra kada se okupilo preko 10 hiljada ljudi što je kasnije motivisalo i građane i aktiviste da organizuju nove protestne šetnje.

Naredni protesti svake subote, koje su samoinicijativno organizovali građani, održavaju se pod nazivom „1 od 5 miliona“ kao i večerašnji, a iz vikenda u vikend, na ulicama Beograda je sve više nezadovljnih građana.

Nezadovoljstvo počinje da se širi van Beograda pa se slični skupovi najavaljuju i u drugim gradovima.

Izvor i foto: https://savez-za-srbiju.rs/odrzan-peti-protest-jedan-od-pet-miliona/#.XDEzTdJKjIU

Povezane vijesti