Aktuelno Politika Srbija

Srbija: Održan šesti protest “1 od 5 miliona”

U Beogradu je večeras održao još jedan protest “1 od 5 miliona”. Protesti usmjereni protiv aktuelene vlasti Aleksandra Vučića i srpskih naprednjaka proširili su se na još nekoliko gradova u Srbiji.

Beogradski mediji koji nisu bliski aktuelnim vlastima prenose da je to “šesti protest protiv nasilja i aktuelne vlasti”.

Skup je počeo na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a nakon obraćanja glumca Branislava Trifunovića i političarke Rade Trajković, krenula je protestna šetnja beogradskim ulicama, u kojoj su učestvovali i lideri Saveza za Srbiju.

Ovo je zemlja za nas, a ne za lopove, prevarante, one koji kradu i uzimaju, rekao je na početku Branislav Trifunović, koji je obavestio prisutne da su iz Kraljeva ljudi krenuli pešice kako bi bili na protestu 16. januara, povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića. Dodao je da žele da obeleže protestom taj dan, kako se takve stvari nikad više ne bi desile. “Pištaljke ostavite kod kuće, ponesite sveće”. Naveo je da od vlasti traže da okrije ko su nalogodavci i ubice Olivera Ivanovića.

Dobili smo još jednog heroja, Deska iz Rakite, koji je bio ovde – zaustavili su radove i poručili da možemo da se borimo za lepu i pravu zemlju, dodao je Trifunović. “Ima nas više i biće nas više i pobedićemo. Pobedićemo one koji narod nazivaju izdajnicima, stranima plaćenicima, ološima, narkomanima… Sa takvima ne razgovaramo, za njih imamo metle i gov**ve motke”, poručio je.

Pored jednog od organizatora protesta, glumca Branislava Trifunovića, na današnjem skupu je govorila i predsednica nevladine organizacije Evropski pokret sa Kosova i Metohije Rada Trajković.

Rada Trajković je, govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, rekla da je “tuga u nama”. Prvo kad se Milošević pojavio, morao je da pokori Srbe s Kosova, i Vučić, da bi se isto ustoličio, pokorio je Srbe s Kosova, rekla je Trajkovićeva. “Ubili su nam Olivera, najboljeg među nama… Mislili su da smrt Olivera treba da promoviše nemogućnost života Srba i Albanaca, da razgraničenje bude budućnost… On im je i mrtav pokazao, jer su izašli i komšije Albanci da ga isprate na poslednji put, žalili su svog komšiju, i tako je plan Vučića i Tačija postao plan neostvariv”, dodala je.

Ona je navela da je Vučić priznao pravni sistem Kosova, potpisao to, ali da ga ne priznaje jedino, kako je rekla, za mafijaše. Trajkovićeva kaže da je Vučić u Beogradu uveo “poligraf pravdu” za Milana Radoičića, koji je osumnjičen da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića. Ako priznaješ pravni sistem Kosova, izruči Milana Radoičića Prištini, ne pravi od Beograda sigurnu kuću za kriminalce, dodala je Trajković.

“Mi tražimo da se Srbi ne plaše Srba. A od kada je Vučić na vlasti, mi se plašimo Srba”, kazala je Trajković.

Šeta se u Kragujevcu, Kuršumliji, Nišu, šetaće se u Novom Sadu, Požegi, dodao je Trifunović. Zatim su okupljeni krenuli u šetnju ulicama Beograda.

Učesnici protesta “Jedan od pet miliona” zaustavili su se kod zgrade Radio televizije Srbije, gde su od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada LJ. Stefanovića zatražili da podnesu ostavke, jer su osramotili novinarsku profesiju.

Puštena je špica dnevnika, a na platou ispred zgrade RTS-a zapaljene su baklje i postavljen transparent “Počelo je”.

Organizatori protesta poručili su Bujoševiću da je “odgovoran građanima i javnom interesu, a ne političarima na vlasti”, a Stefanoviću da prestane da tretira laži predsednika Aleksandra Vučića kao činjenice.

“Ostaćete upisani u istoriji kao odgovorni za sunovrat slobode medija i propast novinarske profesije”, rekli su organizatori.

Nakon pauze, nastavljena je šetnja ulicom Kneza Miloša, gde su okupljeni kod “Beograđanke” u kojoj je sedište televizije Studio B, skandirali “Barbara, javi se”. Sa razglasa je puštana muzička obrada priloga novinarke Barbare Životić: “Linč, silovanje, nasilje”.

Da li su građani ološ jer traže da se poštuje zakon?

Mirna šetnja nastavljena je do zgrade predsedništva, gde su demonstranti zatražili od predsednika Aleksandra Vučića da ih prebroji i uzvikivali „Vučiću, lopove“.

Na kraju protesta jedna od organizatora Jelena Anasonović rekla je da je na svakom protestu sve više gađana zbog laži i manipulacija vlasti.

Ona je upitala Vučića, da li su okupljeni građani ološ, kako ih naziva, zato što traže da se poštuje zakon, da RTS istinito izveštava, a policija hapsi kriminalce.

„Da li smo mi ološ ako smo za Srbiju bez nasilja ili vi koji uskraćujete prava ljudima“, upitala je Jelena Anasonović.

Prvo okupljanje građana organizovano je 8. decembra pod nazivom „Stop krvavim košuljama“, a drugo 15. decembra pod nazivom „Hajde da se prebrojimo“.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića, kao i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

– U Kragujevcu se okupilo više hiljada građana

U Kragujevcu je održan drugi protest pod nazivom “Budi jedan od pet miliona”. Učesnici protesta su od predstavnika vlasti zatražili da govore istinu i poštuju zakone, jer je to uslov za normalizaciju društva i uređenje sistema.

Okupilo se više hiljada građana na platou ispred bivše Robne kuće Beograd, a potom su šetali centrom grada. Na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije, okupljenima su se obratili Kragujevčani Željko Mrkalj, Nenad Maksimović i Milan Šerifović, zatim Dragan Biočanin iz Batočine i Radoslav Ćatić iz Masloševa. Okupljeni su odlučili da se i dalje okupljaju subotom.

“Poštovanje zakona predviđa da se ne sme zelenašiti, a umesto toga izbacuju nas iz kuća na ulice i prete policijom i vojskom. Odgovaraće za to”, rekao je na protestu bloger Nenad Maksimović.

On je dodao da su se građani okupili zato što je ulica jedino mesto u mraku gde se ne trguje povlasticama, za razliku od institucija sistema gde je sve moguće. “U njima nažalost i pozicija i opozicija dele plen”, dodao je Maksimović.

Poručio je da su građani na protestima zbog potrebe za “svežim vazduhom” koji je više od 20 godina zatrovan lažima, mržnjom i podelama.

Na skupu se čulo skandiranje “ne” svima koji “jašu” građane već 30 godina i koji su “izbrisali građansku Srbiju”.

“Izbrisali su građansku Srbiju sa lica zemlje, smatrali su da je više nema i da ne postoji, e pa ovo je građanska Srbija, koja je lepa, čestita, koja ima ljude koji su lepi, pošteni, stručni, koji hoće da rade i predstavljaju svoju zemlju, ne više ovi hohštapleri i prevaranti”, rekao je na skupu Željko Mrkalj.

Jedan od organizatora protesta novinar u penziji Milan Šerifović rekao je da će ove demonstracije izroditi novog lidera, pametnijeg, obrazovanijeg, mlađeg i lepšeg.

On je pročitao pismo podrške gradjanima Kragujevca koje je uputila poznata glumica Gorica Popović.

Protesti u Kragujevcu organizuju se u znak podrške demonstrantima u Beogradu, koji su večeras protestovali šesti put.

Jedan od organizatora protesta u Kragujevcu, preduzetnik Nebojša Veljković ranije je naveo da je aktuelna vlast vratila srpsko društvo u “pretpolitičko doba” i da se protestima traži poštovanje zakona i da institucije ne istupaju iz svojih ovlašćenja.

Izvor: N1, Danas, fb/ Savez zaSrbiju

Povezane vijesti