Aktuelno Društvo Srbija Turska

Srbija otvara konzulat u turskom gradu Jedrene (Edirne)

Vlada Srbije donijela je danas odluku da se otvori Konzulat u turskom gradu Jedrene (Edirne), saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Kako je navedeno konzulat će biti otvoren kako bi se građanima Srbije u Turskoj olakšalo obavljanje administrativnih poslova, a istovremeno podstakla ekonomska saradnja i obezbjedilo povezivanje privrednika dviju zemalja. Edirne je grad koji broji više od 150 hiljada stanovnika, udaljen je zapadno oko 220 kilometara od Istanbula i nalazi se u blizini tromeđe Bugarske, Turske i Grčke.

Srbija pored amabasade u Ankari u Turskoj ima konzulat u Istanbulu i Antaliji.

Konzulata Republike Srbije u Antaliji otvoren je 20. avgusta 2018. godine. a svečanom otvaranju Konzulata Republike Srbije prisustvovali su i ministri vanjskih poslova Turske i Srbije, Mevlut Čavušoglu i Ivica Dačić.
Sjedište Konzulata Republike Srbije na čelu s počasnim konzulom Fikretom Ozturkom je u Antaliji, a jurisdikciono područje obuhvata teritoriju provincije Antalija.

Podsjećamo da je Turska još početkom ove decenije inicirala otvaranje konzulata te zemlje u Novom Pazaru kako bi se ispoštovao reciprocitet u diplomatskim odnosima dvije zemlje ali i potrebe velikog broja građana iz regije Sandžak, iseljenika i poslovnih ljudi s turskim državljanstvom.

Prema ranijim navodima beogradskih medija Beogradu se ne sviđa zahtjev Turske da otvori konzulat u najvećem sandžačkom gradu, a bivši turski ambasador u Beogradu Mehmet Kemal Bozay je još 2016. godine poručio da bi konzulat predstavljao most saradnje između dvije zemlje i sigurno bi bio koristan i za jačanje ekonomskih veza.

Povezane vijesti