Aktuelno Izbori u Srbiji 2020. Politika Srbija

Srbija: Parlamentarni i lokalni izbori 26. aprila

U Srbiji će 26. aprila 2020. godine biti održani parlamentarni i lokalni izbori.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je danas redovne parlamentarne izbore za 26. april. Jutros je predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala redovne lokalne izbore.

Vučić je skladu sa Ustavom potpisao odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike. On je svim učesnicima poželio uspjeh, da se, kako je naveo prije svega da tog dana, ali i u čitavoj kampanji koja će biti duga bude demokratka atmosfera, politički protivnici poštuju, da izlaze sa različitim stavovima, da kampanja bude borbena, ali mirna, i da ljudi mogu da donesu najbolji sud “o politici koja je prethodila, ali i o politici koja treba da doprinese boljoj budućnosti za građane”.

Građani Srbije za novi saziv parlamenta će birati 250 poslanika.

Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković koja je potpisala odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji, u Domu Narodne skupštine, je naglasila da se odluka o raspisivanju izbora ne odnosi na skupštine gradova Zaječara, Bora i Beograda i skupštine opština Kosjerić, Lučani, Aranđelovac, Negotin, Majdanpek, Mionica, Medveđa, Preševo, Kula, Doljevac, Kladovo i Smederevska Palanka, u kojima su održani vanredni izbori u periodu od 2017. do 2019. godine.

Gojković je pozvala građane da iskoristite svoje građansko pravo i izađu na redovne izbore 26. aprila, gdje će imati priliku da svojim glasom u demokratskom izbornom procesu odluče o budućnosti lokalnih samouprava i njihovom daljem razvoju.

Rokovi za sprovođenje izbornih radnji počinju da teku od dana stupanja na snagu ove odluke. Izbore za odbornike skupština gradova i opština će sprovesti organi za sprovođenje izbora, na osnovu odredaba Zakona o lokalnim izborima.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu danom objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

– Svaki birač slobodan da odluči da li će izaći na izbore ili ne

Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može da protekne manje od 45 ni više od 60 dana.

Izbori se sprovode u Republici Srbiji kao jednoj izbornoj jedinici, glasanjem za izborne liste uz primenu proporcionalnog izbornog sistema, odnosno raspodelom poslaničkih mandata srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste.

Izbore sprovode Republička izborna komisija, čiji mandat traje četiri godine, i birački odbori, koji se obrazuju za svake izbore posebno.

Pravo da bira narodne poslanike i da bude biran za narodnog poslanika imaju poslovno sposobni državljani Republike Srbije koji su navršili 18 godina života i koji imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

U Srbiji je ostvarivanje izbornog prava je apsolutno slobodno. To znači da je svaki birač slobodan da odluči da li će izaći na izbore ili ne.

“Stoga, niko nema pravo da sprečava ili primorava bilo koga da glasa, da poziva na odgovornost zbog glasanja ili da od birača traži da se izjasni za koga je glasao ili zašto nije glasao”, navodi Republička izborna komisija (RIK) u svojim izbornim pravilima.

Kandidate za narodne poslanike mogu da predlažu registrovane političke stranke, koalicije političkih stranaka ili grupe građana.

Kandidovanje se vrši podnošenjem izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji, najkasnije 15 dana prije dana izbora. Uz izbornu listu, svaki podnosilac je dužan da dostavi i zakonom propisanu dokumentaciju, kao i najmanje 10.000 sudski ovjerenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju tu izbornu listu.

Na izbornoj listi može da bude najviše 250 kandidata, koliko se i bira narodnih poslanika. Na izbornoj listi među svaka tri kandidata po redosledu na listi (prva tri mjesta, druga tri mjesta i tako do kraja liste) mora da se nalazi najmanje po jedan kandidat – pripadnik onog pola koji je manje zastupljen na listi.

Povezane vijesti