Aktuelno Društvo Srbija

Srbija prazni zatvore: Uvodi se “kućni zatvor” i prijevremeni otpust

Novim zakonskim propisima čije je prijedloge danas usvojila Vlada Srbije propisuju se i nove, alternativne mjere kojima se mijenja način izvršenja kazne zatvora.

Nakon što srbijanski parlament usvoji ovaj zakon biće propisano da se izrečena kazna zatvora u trajanju do jedne godine izvršava u prostorijama u kojima osuđeni stanuje (kućni zatvor), a da se osuđeni koji kaznu izdržavaju u poluotvorenom ili otvorenom odjeljenju zavoda mogu uputiti na rad izvan ovih ustanova.

“Njihovo radno angažovanje doprinjeće lakšem i efikasnijem uključenju u društvo nakon izdržane zatvorske kazne.Izmjenom zakona predviđen je i prijevremeni otpust kada se dalje izvršenje kazne smatra nehumanim,u slučaju teške bolesti, invaliditeta ili starosti”, saopćeno je iz Vlade Republike Srbije koja je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Okružni zatvor u Novom Pazaru (arhiv)

Kako se ističe, iako je pravni okvir izvršenja krivičnih sankcija u velikoj mjeri usaglašen sa evropskim standardima, u međuvremenu je došlo do potrebe da se usaglase aktivnosti koje su propisane Akcionim planom za Poglavlje 23.

Izmjenama ovog zakona proširuju se nadležnosti sudija za izvršenje krivičnih sankcija i prilagođavaju potrebama srbijanskog pravnog sistema.

Povezane vijesti