Aktuelno Politika Srbija

Srbija: Protesti protiv režima u 20 gradova i mjesta

Protesti „1 od 5 miliona“ održani su večeras u više gradova centralne Srbije. Noseći tranparent “#1od5miliona” građani su šetali u Novom Sadu, Vršcu, Apatinu, Čačku, Boru, Zaječaru, Šapcu, Smederevu, Aranđelovcu, Vranju, Nišu, Užicu, Požarevcu, Žitorađu, Mladenovcu,, Gornejm Milanovcu i Trsteniku.

Na društvenim mrežama je objavljeno da su u Raški, Loznici, Inđiji i Staroj Pazovi građani večeras šetali na protestu prvi put, te da će nakon večerašnjih 20 mjesta i gradova od naredne sedmice taj broj biti viši nego udvostručen.

Sa protesta „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu poručeno je – „Novi Sad slobodan grad“.
Okupljenim građanima je pročitan proglas koji je potpisalo više stotina umetnika i kulturnih radnika koji su podržali protest, a demonstranti su držali natpise „Novi Sad slobodan grad“.

Glumac Miodrag Kapor na skupu u Novom Sadu pozdravio je i građane Kosovske Mitrovice koji sutra organizuju protest „Jedan od pet miliona“ u tom gradu, prenosi portal Infobrif.

Na mirnim skupovima su se obratili neki od govornika sa protesta u Beogradu poput glumaca Branislava Trifunovića i Nikole Koje, te bivšeg sudije Zorana Ivoševića.

Užički publicista, pisac i novinar Zoran Filipović ponovio je zahteve, a protest su podržali i užički malinari.

Posle skupa pred gradskom kućom okupljeni su se uz zastave i pištaljke uputili na šetnju glavnom užickom ulicom, prenosi RTS.

Prvi put je održan protest u Leskovcu pod parolom „Stop odumiranju Leskovca“.

Protest je završen protestnom šetnjom od Narodnog muzeja pored Gradske uprave do Kulturnog centra.

I u Smederevu je održan prvi protest pod nazivom „1 od 5 miliona – Smederevo“.

Okupljeni su od Trga „Karađordev dud“ prošetali glavnim gradskim ulicama ne ometajući saobraćaj, da bi na glavnom gradskom trgu završili protest, koji nije imao organizovane govornike ni goste.

Treći protest „1 od 5 miliona“ održan je u Kruševcu, a na Trgu glumaca obratio se i glumac Branislav Lečić. Protest je završen šetnjom do zgrade Gradske uprave.

Protest „1 od 5 miliona“ održan je i u Vranju. Građani su se okupili u centru grada u pešačkoj zoni.

Nosili su transparent „Vranje bez straha – 1 od 5 miliona“. Obratili su im se hirurg Vukašin Antić i profesorka Univerizeta u Nišu dr Tamara Milenković Kerković.

Nakon obraćanja, okupljeni građani pošli su u šetnju centralnim ulicama grada.

I ovog petka u Čačku je održan protestni skup na kome su govorili organizatori protesta.

u

Povezane vijesti