Aktuelno Politika Srbija

Srbija: Ujedinjena Demokratska stranka (DS)

Demokratska stranka (DS), Zajedno za Srbiju (ZZS) i Socijaldemokratska stranka (SDS) ujedinile su se u jedinstvenu Demokratsku stranku (DS). Na skupu kojı je u nedjelju odr,an u Beogradu je, između ostalog, prihvaćena Deklaracija o zajedničkoj borbi za evropske vrıjednosti, ulazak Srbije u EU i vraćanje otete slobode, objavila je TV N1.

Skup je počeo intoniranjem himne “Bože pravde”, a potom “Ode radosti”, himne Evrope.

Polazeći od činjenice da je demokratija u Srbiji ozbiljno ugrožena autoritarnom vlašću i, kako je navedeno, da su sve demokratske institucije u Srbiji uništene ili obezvrijeđene DS je izdala proglas u kojem je istaknuto “da je neophodno ujedinjenje demokratskih snaga na jasnoj ideološkoj i programskoj platformi koje će se suprotstaviti uništavanju demokratske perspektive Srbije.

“Mi, pripadnici Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i Zajedno za Srbiju – koji imamo srodna politička opredeljenja i programske ciljeve, donosimo odluku da se ujedinimo u Demokratsku stranku”, stoji u proglasu u kojem se navodi ciljevi kao što su “”da se zajednički borimo za evropske vrednosti i ulazak u EU; za poštovanje ljudskih prava; za slobodu medija i poštene izbore; za podjelu vlasti i vladavinu prava u kojoj će sudstvo biti nezavisno i u kojoj će se Ustav i zakoni bezuslovno poštovati; za parlament koji će biti najviše zakonodavno tijelo, središte demokratske debate, ali i kontrolor izvršne vlasti koja neće izlaziti iz svojih ustavnih i zakonskih okvira.

Među istaknutim ciljevima je uređen privredni ambijent koji počiva na socijalnoj pravdi i u kojem će biti omogućen slobodan rad sindikata uz stalni dijalog i međusobno uvažavanje poslodavaca i radnika, za razvoj dobrosusedskih odnosa i trajnog mira u regionu, kao i za budućnost Srbije u kojoj će svi građani imati jednake šanse i jednak status pred zakonom, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeroispovest ili političko opredeljenje.

Tri stranke objavile su ujedinjenje na skupu u Kombank dvorani pod sloganom “Demokrate zajedno”, na kojem su se obratili Nebojša Zelenović, Aleksandar Ivanović i Zoran Lutovac.

Predsjednik DS-a Zoran Lutovac pozvao je sve demokrate da zajedno grade DS i ponovo “osvoje otetu slobodu”.

On je rekao da se ujedinjuju jer su odgovorni i racionalni ljudi i jer je potrebna jaka politička organizacija koja će se zalagati za suštinske promene u Srbiji i boriti da evropske vrednosti budu uključene u svakodnevni život, a ne da budu tek slovo na papiru.

“Zato nam je potrebna snažna Demokratska stranka”, istakao je Lutovac.

On je kazao da odluka okupljenih treba da bude borba protiv laži i tiranije, borba za slobodu i demokratiju i borba za one koji ne mogu da se bore za sebe.

“To dugujemo onima koji su se borili, a nisu više sa nama. To dugujemo i svojoj deci. Znamo da ta borba neće biti ni laka ni kratka. Zato smo se danas okupili ovde da ostavimo po strani sve sitne razlike i lične razmirice koje su nas delile. Samo zajedničkim snagama i objedinjenih resursa i ulažući zajednički energiju ka istom cilju možemo imati nadu u uspeh”, rekao je Lutovac.

Demokratska stranka je osnovana je 1919. godine (prisilno prestala sa radom 1945) i jedna je od prvih stranaka koja je obnovila svoj rad poslije promjene političkog sistema devedesetih. Osnivačka skupština Demokratske stranke održana je 3. februara 1990. godine. Za prvog predsednika izabran je Dragoljub Mićunović. Na Skupštini DS održanoj 5. januara 1994. godine za predsjednika Demokratske stranke izabran je Zoran Ðinđić.

Demokratska stranka za sebe kaže da je “motor promjena u Srbiji” i od 2000. godine kao stranka koja učestvuje u vlasti, DS je inicijator, pokretač i najbitniji učesnik svih važnih političkih i društvenih procesa u zemlji. Predvodila je najznačajnije akcije opozicije koje su na kraju dovele do pada nedemokratskog režima Slobodana Miloševića.

Demokratska stranka (DS) je praktično participirala u vlasti, na raznim nivoima u Srbiji do 2012. godine, nakon čega je došlo do podjela i raskola u nekoliko stranaka.

Izvor: N1, DS

Foto:https://twitter.com/demokrate

Povezane vijesti