22 Januara, 2022
Aktuelno Ekonomija Srbija

Srbija: Vlada ograničila visinu cijena osnovnih životnih namirnica

Vlada Republike Srbije na današnjoj sjednici donijela je odluku da u narednih dva mjeseca ograniči visinu cijenu osnovnih životnih namirnica.

Kako je saopšteno nakon dananja sjednice Vlade Srbije šećer kristal, brašno tip T- 400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i UHT mlijeko sa 2,8 procenata mlječne masti, tako da one ne prelaze nivo cijena na dan 15. novembar 2021. godine.

“Ograničenje cijena utvrđeno je kako bi se otklonile štetne posljedice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cijene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje) ukoliko su bila na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne, odnosno cijene prije sniženja”, saopšteno je izVlade Srbije
.
Odlukom, koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smiju isporučivati u količinama manjim od prosječnih u posljednjih 12 mjeseci, a za kršenje navedenih odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana vršenja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do jedne godine.

Imajući u vidu drastično poskupljenje na berzama električne energije u poslednjih nekoliko mjeseci, Vlada Srbije donijela je Zaključak o cijeni električne energije za rezervno snabdjevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje nakon 1. decembra 2021. godine.

Ovim aktom utvrđuje se cena električne energije za preduzeća koja bi zaključila ugovore o rezervnom snabdevanju, a koja bi omogućila njihovo dalje poslovanje i stvaranje klime za očuvanje povoljnog privrednog ambijenta u Republici Srbiji. Utvrđena cena električne energije biće primenjivana do stabilizovanja situacije na referentnoj berzi.

Povezane vijesti