Aktuelno Politika Srbija

Srbija: Vlada usvojila dvije strategije iz oblasti odbrane

Vlada Srbije usvojila je danas dvije strategije iz oblasti odbrane, uvažavajući činjenicu da Republika Srbija mora da prati promene u okruženju i da prilagođava svoju bezbednosnu politiku istima, kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

“Usvajanjem Strategije nacionalne bezbjednosti Republike Srbije, kao najvišeg i najznačajnijeg strategijskog dokumenta u ovoj oblasti, utvrđuju se osnovni nacionalni interesi države i osigurava bezbjednost i sigurnost svih njenih građana. Strategija u potpunosti odražava privrženost naše zemlje opštim civilizacijskim i moralnim vrijednostima, poštovanju svoje državotvorne tradicije, vladavini prava, socijalnoj pravdi, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama, kao i ekonomskom napretku i sveobuhvatnoj međunarodnoj saradnji”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Kako se navodi članovi vlade usvojili su i Strategiju odbrane Republike Srbije, dokument zasnovan na Ustavu i Strategiji nacionalne bezbednosti, kojim se usmjerava razvoj normativnih i organizacijskih rješenja sistema odbrane, planiranje, finansiranje i angažovanje resursa odbrane države.

– Nacionalni i vjerski ekstremizam, kao i raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje, netrpeljivosti i isključivosti prije deset godina predstavljao prijetnju prije deset godina

Prema Strategiji odbrane Republike Srbije iz 2009. godine agresija na Republiku Srbiju smatra se malo vjerovatnom, a može da nastane kao posljedica oružanih sukoba globalnog ili regionalnog karaktera prouzrokovanih, prije svega, suprotstavljenim interesima velikih sila ili država u regionu.

“Bezbjednost Republike Srbije, u domenu odbrane, može da bude ugrožena i oružanom pobunom, kao specifičnim oblikom oružanog nasilja čiji je cilj ostvarivanje interesa neustavnim i nasilnim putem. Posebnu prijetnju predstavlja oružana pobuna koja je zasnovana na separatističkim težnjama s ciljem nasilne promene međunarodno priznatih granica. Najveća prijetnja nacionalnim interesima Republike Srbije jeste protivpravno
jednostrano proglašena nezavisnost Kosova”, piše u dokumentu Vojno-bezbednosne agencije Ministarstva odbrane Republike Srbije iz 2009. godine.

U odeljku “Izazovi, rizici i prijetnje odbrani Republike Srbije” dalje se navodi da terorizam predstavlja značajnu pretnju nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj stabilnosti.

“Stanje bezbednosti u neposrednom okruženju i oslonci terorističkih organizacija u regionu ukazuju na to da Republika Srbija može biti ugrožena terorističkim djelovanjem, kako neposredno tako i kroz korišćenje njene teritorije za pripremu i izvođenje terorističkih akcija u drugim državama. Povezanost terorizma sa pojedinim oblicima organizovanog kriminala predstavlja posebnu opasnost za bezbednost Republike Srbije.

Ukazuje se i da separatističke težnje, posebno zastupljene kod pojedinih nacionalističkih i vjerskih ekstremističkih grupa, kao i interesnih organizacija, predstavljaju izvor stalnog bezbjednosnog rizika i direktnu prijetnju teritorijalnoj cjelovitosti Republike Srbije.

“Nacionalni i vjerski ekstremizam, kao i raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje, netrpeljivosti i isključivosti, koji imaju korjene u sukobima na etničkoj i vjerskoj osnovi, u bližoj i daljoj prošlosti, predstavljaju prijetnju nacionalnim interesima Republike Srbije. Sporost u političkim i ekonomskim reformskim procesima može znatno doprinjeti porastu socijalnih i međuetničkih tenzija i njihovom potencijalnom prerastanju u
sukobe”, stoji u dokumentu od prije deset godina.

Povezane vijesti