Aktuelno Društvo Srbija Turska

Srbijanski carinici zaplijenili turske zlatnike

Srbijanski carinici su u saradnji sa policijom 20. aprila 2019. godine, na ulaznoj strani graničnog prelaza Batrovci, prema Hrvatskoj, spriječili krijumčarenje 30 zlatnika pronađenih u torbici putnika.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu stigao „mercedes benc“ holandskih registarskih oznaka kojim su iz te zemlje ka Turskoj putovala dvojica holandskih državljana turskog porijekla.

U razgovoru sa carinskim službenicima obojica su rekla da osim ličnih stvari i nekoliko stotina evra ne nose ništa sa sobom, ali je detaljna kontrola vozačevog prtljaga pokazala šta je on imao namjeru da sakrije. Naime, u njegovoj ručnoj torbici otkrivena je plava kutija puna neprijavljenih zlatnika.

“Riječ je o 30 zlatnika turskog porijekla različite veličine, ukupne težine veće od 70 grama.Nakon što je neprijavljena gomila zlatnika otkrivena u njegovoj torbici, 37-godišnji vozač je i sam potvrdio da je on vlasnik, te da ih je navodno nosio na poklon u zemlju iz koje potiče”, saopćeno je iz Uprvae carina Srbije.

Podsjećaju putnike, da za poklone važi isto što i za ostalu robu, te da su su u obavezi da ih prijave prilikom prelaska državne granice ukoliko se radi o vrijednim stvarima.

Pošto u ovom slučaju putnik nije prijavio zlatnike, oni su privremeno zadržani, a protiv njega je pokrenut postupak.

Povezane vijesti