Srbija

Srbja u 2019. godini dobija Centralni registar stanovništva

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o centralnom registru stanovništva, kojim će se obezbjediti stvaranje objedinjenog, ažurnog registra u elektronskoj formi.

Centralni registar stanovništva, čija bi puna primjen trebala početi od 1. septembra 2020. godine, kako je najavljeno predviđenim nacrtom zakona, prekinut će dosadašnju praksu da građani idu od šaltera do šaltera i prikupljaju svoja dokumenta da bi završili postupak, već će to jedan organ moći da učini za njih tako što će pristupiti centralnom registru stanovništva

“Uspostavljanjem ovog registra smanjiće se nepotrebno opterećenje za građane i privredu, koji su do sada bili u obavezi da pribavljaju dokumenta u papirnom obliku, a istovremeno će se postići pozitivan efekat u oblasti zaštite životne sredine.Takođe, stvoriće se pravni osnov i trajni okvir za efikasan, pouzdan i siguran sistem funkcionisanja javne uprave, smanjiti troškovi administracije i povećati bezbednost ličnih podataka”, saopćeno je nakon današnje sjednice Vlade Srbije.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ranije je najavio da će u Centralnom registru stanovništva biti podaci iz 11 evidencija što će, kako je naveo biti “kruna” svega što je uradjeno u oblasti digitalizacije registara, a što je započeto donošenjem Zakona o opštem upravnom postupku 2016. godine.

“Spajanjem svih podataka u jednu elektronsku bazu ovlašćeni službenici moći će po službenoj dužnosti da pribave podatke za usluge građanima iz 11 različitih evidencija i tako daleko brže, lakše, jeftinije da završe ceo postupak”, rekao je Ružić za beogradske medije.

Zakon o centralnom registru stanovništva treba da bude usvojen do kraja ove godine.

Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije je već uspostavila neophodnu hardversku infrastrukturu.

Povezane vijesti