25 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Srbija

Srpske “Kobre” i pripadnici BIA (ni)su u Crnoj Gori?

Nakon što su se u medijima pojavili navodi da pripadnici srpskih bezbjednosnih službi borave u Cronoj Gori kako bi pomogli ustoličenju mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikij u toj zemlji, Ministarstvo odbrane Srbije je to demantovalo i saopštava da su apsolutno netačni navodi da se pripadnici Vojske Srbije nezakonito kreću po teritoriji Crne Gore.

“Takođe, saopštavamo da u ovom trenutku nema ni jedne zajedničke aktivnosti na kojoj smo angažovani sa Vojskom Crne Gore ili na bilo koji drugi način na teritoriji ove susedne zemlje”, navedeno je u reagiranju nakon što je podgorička Pobjeda objavila tekst pod naslovom “Konačnu procjenu rizika daće ,Kobre i BIA”.

U tom tekstu, pozvajući se na izvore u Beogradu i Podgorici, Pobjeda navodi da su stručnjaci iz ,,Kobri“, odreda vojne policije Vojske Srbije, stigli su u Crnu Goru da bi uvidom na terenu, zajedno sa agentima BIA i vrhom ANB-a, dali konačnu procjenu bezbjednosnog rizika u slučaju da se ustoličenje mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića obavi 5. septembra na Cetinju.

Prema informacijama tog lista, operativci BIA su bili u neđelju na Cetinju, kako bi na licu mjesta snimili atmosferu i provjerili kakvi su planovi protivnika ustoličenja Joanikija te pokušali da saznaju šeme organizacije.

“Oni su djelovali mimo pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost, ali u dogovoru sa vrhom ANB-a”, navodi se u toj objavi.

Birom za operativnu koordinaciju Vlade Crne Gore predsjedava Dritan Abazović

Ranije danas je Biro za operativnu koordinaciju Vlade Crne Gore saopštio da je netačno da su u toku aktivnosti bezbjednosnih službi Crne Gore i Srbije.

“Ukoliko na navedeni događaj bude planiran dolazak štićenih ličnosti Srbije, naš obavještajno – bezbjednosni sektor će samostalno i u saradnji sa bezbjednosnim službama Srbije omogućiti štićenim ličnostima bezbjedan boravak u Crnoj Gori, što podrazumijeva i zajedničke aktivnosti sa pomenutim bezbjednosnim službama, ukljčujući Odred vojne policije specijalne namjene „Kobra“ čiji je jedan od zadataka procjena, planiranje i realizacija bezbjednosnih zadataka iz domena zaštite određenih lica i objekata Srbije”, saopšteno je iz Biroa, prenosi CDM portal.

To je, kako dodaju, uobičajena i ranije praksa prilikom posjete štićenih ličnosti iz Srbije našoj državi.

“Apelujemo na medije da netačnim informacijama ne podižu tenzije, te građane dovode u zabludu, već da svojim profesionalinim djelovanjem doprinesu jačanju tolerantnosti i učvršćivanju međunacionalnog i međuvjerskog sklada u Crnoj Gori”, zaključuju se u reagovanju Biroa.

Zbog najavljenog ustoličenja srpskog mitropilita na Cetinju u Crnoj Gori su porasle podjele tenzije između prosrpskih i crnogorskih patriotskih grupa u društvu.

Foto: Vojska Srbije, Vlada Crne Gore-CDM

Povezane vijesti

%d bloggers like this: