Aktuelno Politika Srbija Turska

Srpsko-turski odnosi: Erdogan čestitao Vučiću Dan državnosti i pozvao ga u goste

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Republike Turske Tanju Bilgica, koji mu je prenio pozdrave i uručio čestitku predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana povodom Dana državnosti, u kojoj se, između ostalog, kaže:

“Veliko mi je zadovoljstvo što su prijateljski odnosi i saradnja između Turske i Srbije, kao rezultat uzajamnih veza na svim nivoima, dostigli najviši stepen u svojoj istoriji. Vaš trud i rukovodstvo je nesumnjivo u velikoj mjeri doprinjelo tom uspjehu. Najiskrenija mi je želja da se auto-put Sarajevo-Beograd, kao projekat regionalnog prijateljstva i prosperiteta, čije smo temelje postavili tokom moje posjete Srbiji 7. i 8. oktobra prošle godine, završi u najkraćem mogućem roku. Želeo bih da izrazim zadovoljstvo što ću ove godine u okviru treće sednice Visokog savjeta za saradnju imati priliku da Vas ugostim u svojoj zemlji i da Vam ovom prilikom poželim dobro zdravlje i sreću, kao i prosperitet i blagostanje prijateljskom narodu Srbije”, navodi se u čestitki predsjednika Erdogana, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju s medijima Predsjendika Srbije.

Vučić je, zahvaljujući na pismu, rekao da ga raduje što je sa predsjednikom Erdoganom uspostavio prisan odnos i blisku saradnju, zasnovane na međusobnom razumjevanju i povjerenju. On je naglasio da su dobri srpsko-turski odnosi važni i za mir i stabilnost regiona.

Ambasador Bilgic je ocjenio da su srpsko-turski odnosi na najvišem nivou u istoriji, upravo zahvaljujući dvojici predsjednika.

Vučić i Bilgič su, kako se navodi u saopštenju, konstatovali da zajednički projekti i ekonomska saradnja dobro napreduju i izrazili očekivanje da će u budućnosti biti novih turskih investicija, kao i da će dvije zemlje iskoristiti sve mogućnosti za saradnju.

Ambasador Bilgic je predsedniku Vučiću uručio i poziv za učešće na prvom Antalijskom diplomatskog forumu, posvećenom diplomatiji u digitalnom dobu.

U Srbiji je Dan državnosti 15. februar. Ovaj datum se obilježava povodom početka Prvog srpskog ustanka protiv Osmanlija 15. februara 1804. godine, kao jedan od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Slavi se i kao Dan ustavnosti Srbije jer je 15. februar 1835. donijet Sretenjski ustav, prvi Ustav Srbije.

Povezane vijesti