16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Zdravlje

Šta sve čeka one koji se vraćaju u Srbiju

Građani Srbije koji se od petka u 18 sati vrate u Srbiju biće 10 dana pod posebnim nadzorom. To podrazumijeva online popunjavanje zdravstvenog kartona i ostavljanje podataka o vremenu i mjestu ulaska u zemlju.

“Svi građani će pri prelasku granice dobiti zdravstveno upozorenje o obavezama koje su dužni da ispune”, ističu iz Ministarstva zdravlja.

Prvi korak je onlajn test samoprocjene na Kovid-19 na portalu E-zdravlje, a koji će vam reći da li treba da se javite u Kovid ambulantu.

“Jedina obaveza svakog građanina je prijava kroz taj portal”, izjavio je Kon.

“Sistem elektronskog prijavljivanja je napravljen tako da se sve završava za 30 sekundi”, dodao je on.

To izgleda tako što se u elektronski zdravstveni karton ubace lični podaci i popuni prijava u kojoj će pisati vrijeme ulaska u zemlju i granični prelaz.

“Ako ta osoba dobije neke tegobe, povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa, ukusa i respiratorne tegove, odmah treba da se javi u kovid ambulantu”, navodi Kon.

Iz Ministarstva ističu da građani ne treba automatski po ulasku u zemlju posećuju Kovid ambulante, već samo oni koji su tokom prijave dobili takva uputstva.

Takođe, svi koji popunjavaju test treba rezultat da odštampaju ili sačuvaju, kako bi imali dokaz da je test urađen.

Oni koji nisu u mogućnosti da ispune online upitnik, treba da telefonom pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u njihovom gradu ili općini i dobiće sva neophodna uputstva, dodaju iz Ministarstva zdravlja.

– Deset dana kasnije – odjava

Period zdravstvenog nadzora traje deset dana.

To znači da desetog dana od povratka iz inostranstva – svi koji do tada nisu dobili uputstvo da se jave u Kovid ambulantu – treba da još jednom urade test samoprocjene.

Ukoliko rezultati i tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor prestaje da važi, navode iz Ministarstva.

– Kazne

Iz Ministarstva upozoravaju da svako nepostupanje po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja predstavlja “grubo kršenje epidemioloških mjera i svjesno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja kompletnog stanovništva Republike Srbije”.

Kako navode, rizična i neodgovorna ponašanja “mogu relativno brzo dovesti do ponovnog i još bržeg širenja korona virusa među stanovništvom”.

“Onaj ko se bahato ponaša i dovede do zaražavanja drugih osoba, naročito sa tragičnim posledicama, ne može da izbegne ono što u zakonu piše”, ističe Kon.

Vlada Srbije je sredinom maja usvojila izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Minimalna kazna za pravna i fizička lica porasla je time sa 30.000 na 50.000 dinara, dok maksimalna iznosi 150.000 dinara.

Kazne za pravne subjekte su od 50.000 do 500.000 dinara.

Iz Ministarstva zdravlja ističu da se na ovaj način izbegavaju nepotrebne gužve u ambulantama.

Također, dodaju, time se eliminiše i opasnost da se nezaraženi građani inficiraju u redovima za pregled.

Kon navodi da je Krizni štab za suzbijanje epidemije procijenio da će ova metoda kontrole epidemije biti izvodljiva, za razliku od uvođenja samoizolacije ili PCR testiranja za sve koji se vraćaju iz rizičnih zemalja.

Izvor:agencije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: