25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Turska

Stravične slike zemljotresa u Turskoj

U razornom zemljotresu koji je jutros pogodio jug Turske poginulo je najmanje 912, a povrijeđeno 5.385 osoba, potvrdio je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.


Erdogan je danas stigao u sjedište Uprave za vanredne situacije Turkiye (AFAD) u glavnom gradu Ankari, gdje je podijelio najnovije informacije vezane za zemljotres koji jutros potresao Turkiye.

„U zemljotresu u Turkiye poginulo 912, a povrijeđeno 5.385 osoba“, rekao je Erdogan, napominjući kako se nastavljaju aktivnosti potrage i spašavanja građana koji su ostali ispod srušenih zgrada.

Naglasio je kako je Turkiye pogodila najveća u posljednjih više od 80 godina.

“Jutros u 4.17 potresla nas je najveća katastrofa nakon zemljotresa u Erzincanu 1939. godine koji smo doživjeli u prošlom stoljeću”, kazao je Erdogan.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su također teško pogođene potresom.

Tlo na tom području i dalje podrhatava, danas u 13:24 sati, po lokalnom vremenu u mjestu Elbistan, kod Kahramanmaraša desio se zemljotres jačine 7,6 stepeni, saopštio je AFAD.

Iz Evro-.mediteranskog seizmološog centra (EMSC) su objavili da je aktivnost naknadnih potresa visoka sa više od stotinu lociranih do sada.

Oni se šire duž više od 200 kilometara duž rasjeda, što ukazuje na bilateralni prekid od epicentra, naveli su su iz EMSC-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: