Aktuelno Društvo Novi Pazar

Studenti u Novom Pazaru pobjednici na takmičenju ,,Gradimo mostove znanja”, u izradi maketa mostova od špageta.

Studenti Državnog univerziteta Univerziteta u Novom Pazaru(DUNP) osvojili su prva tri mjesta na međunarodnom takmičenju pod nazivom,,Gradimo mostove znanja”, u izradi maketa mostova od špageta.

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru je od 22. do 25. marta, na takmičenju u izradi mostova od testenina, učestvovalo 12 ekipa studenata arhitekture i građevinarstva iz 5 zemalja. Studenti u Novom pazaru su na tom tkmičenju uspjeli da izgrade najizdržljiivje makete od testenina.

Prema pravilima takmičenja, tročlana ekipa može da koristi maksimalno 1,2 kilograma špageta. Pobjeđuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje. Takmičari u gradnji mostova mogu da koriste samo špagete i lijepak.

Most kojie je napravila ekipa studenata građevinarstva Državnog univerziteta pod nazivom “Cukeri” izdržao je opterećenje od 90.8 kilograma tereta osvojivši prvu nagradu u novčanom iznosu od 500 eura.

Prenoseći utiske predstavnik pobjedničke ekipe Elvedin Sinanović je kazao da su opravdali povjerenje dobijeno od univerziteta i da ova manifetsacija ima karakter mostova prijeteljstva iz regiona.

“Trebalo je malo vještine i znanja da se dođe do vrhunskih rezultata. Nastavićemo da se takmičimo. Učestvovat ćemo za mjesec dana na takmičenju u Mariboru gdje ćemo predstavljati naš univerzitet. Na ovom takmičenju pokazujemo koliko je naš fakultet dobar, a pokazujemo i koliko je naše znanje, znači nam kao budućim inžinjerima”, kazao je Sinanović koji je student treće godine građevine.

On je pojasnio da jedan komad suhe špagete može da izvlačenjem izdrži opterećenje od osam kilograma, a da su svojom maketom dužine od 80 centimetara pokazali da ona može da nosi težinu odraslog čovjeka od 90 kilograma.

Tim studenata arhitekture “Archstrong” naparavio je maketu mosta koji izdržao je 44,75 kilograma i osvojio drugo mjesto i 400 eura. Studentska ekipa pod nazivom “DIM tim”, takođe sa DUNP-a je osvojila treće mjesto za most koji je pretrpeo opterećenje od 40.66 kilograma. Mjerenju opterećenja mostova prisustvovali su svi takmičari.

Za pobjedničke ekipe obezbjeđene su prigodne novčane nagrade. U komisiji za ocjenjivanje kvaliteta i izdržljivosti mostova, bili su : doc. dr Nazim Manić, asistent Petar Knežević, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Emir Ašćerić, dok je rektor Državnog univerziteta prof. dr Miladin Kostić bio počasni član komisije.

„Svi smo danas pobednici jer je Državni univerzitet bio domaćin studentima 11 univerziteta iz zemlje i okruženja i ovo takmičenje bilo je prava prilika za afirmaciju znanja, ali što je još važnije ovde su stvarani mostovi prijateljstva“, istakao je Kostić predloživši da se ubuduće jednom godišnje ovakvo takmičenje održava u Novom Pazaru i jedno u zemljama regiona.

Programu proglašenju pobjednika takmičenja “Gradimo mostove znanja”prisustvovali su redstjednik i potpredsjendik Bošnjačkog nacionalnog veća, Esad Džudžo i Sait Kačapor, predstavnici Grada Novog Pazara Samir Lekić i Rifat Redžović,čije su institucije pomogle organizaciju takmičenja, predstavnica Kancelarije misije OEBS-a u Novom Pazaru Mikaela Turman. Među sponzorima takmičenja je i kompanija „ALK“.

Na takmičenju su učestvovali studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Takmičenje u izradi maketa mostova od špageta koje su prije osam godina pokrenuli studenti mariborskog Fakulteta za građevinarstvo, postalo je tradicionalno i međunarodno.

Povezane vijesti