6 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Sutra počinje prvi upisni rok na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) sutra, 24. juna, počinje prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu osnovnih i integrisanih akademskih studija. Dokumenta se predaju do petka, 26. juna.

Ove godine indeks Državnog univerziteta na 20 akreditovanih studijskih programa dobiće 954 studenta, iz budžeta će se finansirati 684, a 270 biće na samofinansiranju.

Prijemne ispite budući brucoši polagaće 28. i 29. juna, dok će 7. jula biti objavljena konačna rang lista. Od 8. do 15. jula treba da se završi upis.

U skladu sa preporukama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sve ove aktivnosti odvijaće se uz primenu mjera koje nalaže epidemiološka situacija.

“Prema kvoti koju je odobrila Vlada Republike Srbije i objavljenom konkursu za upis u prvu godinu studija, preko 70 odsto studenata Državnog univerziteta u Novom Pazaru školovaće se o trošku budžeta”, saopšteno je sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Na Departmanu za pravne nauke ima 80, a na Departmanu za ekonomske nauke, gdje se izučavaju ekonomija i poslovna informatika, biće 100 mjesta. Departman za filozofske nauke (u čijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama) imaće 90, a Departman za filološke nauke (Srpska književnost i jezik i Engleski jezik i književnost) 80 brucoša.

Na matematičkim naukama planiran je upis 114 studenata. Na Departmanu za tehničke nauke i studijskim programima: Računarska tehnika, Arhitektura, Građevinarstvo i Softversko inženjerstvo ima ukupno 215 mjesta. Na hemijsko-tehnološkim naukama predviđen je upis 50 brucoša.

Departman za biomedicinske nauke, (studijski programi: Biologija, Rehabilitacoja i Sport i fizičko vaspitanje), imaće ukupno 105 novih studenata. U okviru tog departmana, akreditovan je i novi studijski program osnovnih strukovnih studija pod nazivom Zdravstvena nega, gdje je planiran upis 60 studenata.

Na Departmanu za biotehničke nauke u Sjenici i studijskim programima: Agronomija i Prehrambena tehnologija upisaće se 60 brucoša i riječ je o budžetskim mjestima.

Studenti koji budu imali status samofinansirajućih, školarinu će plaćati između 50.000 i 60. 000 dinara, zavisno od toga koji studijski program odaberu.

Predočeno je da kandidati koji konkurišu za upis, uz prijavu predaju fotokopije svjedočanstva sva četiri razreda završene srednje škole i fotokopiju diplome o završnom, odnosno maturskom ispitu, dok originalna dokumenta podnose na uvid. Takođe, prilikom prijavljivanja prilaže se i dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: