Aktuelno Kultura Muzika Novi Pazar

Sutra počinje “World Music Fest Zeman”, trodnevna avangarda svjetskih muzičkih baština

Koncertom Damira Imamovića i Vasila Hadžimanova, u Gradskom parku kod Kule Motrilje, u Novom Pazaru sutra počinje World Music Fest Zaman. To će biti trodnevna avangarda svjetskih muzičkih baština koja će se dešavati 15, 16. i 17. augusta 2019. godine u Novom Pazaru.

Muzički festival World Music Fest Zeman je jedan od najmlađih festivala u regionu, rodivši se tek prošle godine. Ove godine donosi čulno sinergičan sadržaj – četiri koncerta, tri interaktivne radionice, kao i takmičenje Glas Zemana koji će se održavati posljednji dan Festivala, najavili su organizatori.

Sarajevski sevdalija Damir Imamović i beogradski džezer Vasil Hadžimanov već nekoliko decenija na vrhu su lista najpoželjnijih gostiju svakog festivala. Ovog ljeta će po prvi put izaći na scenu zajedno i to na otvaranju World Music Festivala Zeman.

Festivalu se pridružuje slovenačka grupa Sentido, s izvrsnim plesnim i muzičkim nastupom flamenka. Sentido predstavlja fuziju klavira, plesa i klasične flamenko poezije, te istražuje umjetničku ekspresivnost kroz stilove koji pripadaju našoj kulturnoj sredini.

Treći muzički nastup pod nazivom Od Andaluzije do Anadolije predstavlja sintezu flamenka i tradicionalne turske narodne muzike. Mavi-Siyah grupu sačinjavaju kompozitor i gitarista Ceyhun Günes, uz bas gitaru Abdurrahman Tarikcia i flautu Bilgin Canaza, kao i vokal Burak Altuni.

Sa prvog World Music Fest Zeman-a 2018. godine

“Ono što World Music Fest Zeman čini još interesantnijim su ovogodišnje muzičke radionice. Jednu od radionica će voditi Damir Imamović čiji osobiti pristup baštini i tradiciji znači nadogradnju sevdalinke inovativnim kompozitorskim i aranžerskim momentima koji se oslanjaju na istorijske pisane i zvučne izvore”, najavljeno je iz Festivala.

SevdahLab je obrazovni projekat započet 2010. godine., putujući “laboratorij sevdaha” posvjećen historiji i estetici ovoga žanra, gdje u formi interaktivnih predavanja i radionica Damir Imamović objedinjuje istraživačku i muzičku stranu svog djelovanja.

Oduvijek je prati izvanredna popularnost koja je često sakrivala njenu usmjerenost na revitalizaciju tradicionalnih formi, ali i inovativnost. SevdahLab radionice su do sada održavane u Ljubljani, Novom Sadu, Sarajevu, Beogradu, kao i Chicagu i Boiseu (USA), Veneciji (Italija), Amsterdamu (Nizozemska), Briselu (Belgija), Aarhusu (Danska), Warsawi (Poljska), Minhenu (Njemačka), Baselu (Švicarska), Beču i Salzburgu (Austrija).

Just Listen je druga radionica Festa, koju će voditi Daniel More, a baviće se muzikom, improvizacijom i meditacijom. Cilj radionice je stvaranje prostora gdje ljudi mogu doživjeti i istraživati muziku kao formu komunikacije i samoekspresije, paralelno radeći na slušanju, improvizovanju, kao i vještini koncentracije. Daniel More je kontrabasista i improvizator čije se iskustvo kreće od klasične muzike do jazza i slobodne improvizacije. Studirao je na Univerzitetu za umjetnost u Bernu, i Muzičkoj akademiji u Jerusalimu.

Treću radionicu Ilahija Treću radionicu Ilahija i njen istorijski razvoj će voditi Antonije Tot. Glavna tema ove radionice su istorijski put ilahije kroz različita podneblja i kulture, i raznolikost muzičkih izraza u kojima je na tom putu njena poruka našla svoj glas. Učesnici će pratiti ilahiju od njenog izvora u srcu modalnog muzičkog sistema makamata na Arabijskom poluostrvu i u

Levantu, sve do njenih modernih izdanja, oličenih u upotrebi sintetizovanih vokala kojima se imitiraju instrumenti, ili pak, u daleko smjelijem spoju pop-muzike i duhovnog teksta. Postaviće se teško pitanje: da li ilahiji pripada samo jedan, pravi, njoj svojstven muzički izraz, ili je bit njene poruke moguće sačuvati u većem broju muzičkih stilova?

U sklopu World Music Fest Zeman će se 17. avgusta održavati i takmičenje u izvođenju tradicionalne muzike Balkana, Glas Zemana. Deset finalista, prethodno izabranih putem konkursa će se takmičiti za vrijedne novčane nagrade. U revijalnom dijelu takmičenja će se predstaviti prošlogodišnja pobjednica takmičenja Zvezdana Novaković iz Slovenije uz pratnju kvarteta saksofona Roya Quartet.

Zvezdana je mlada umjetnica koja istražuje načine sopstvenog muzičkog izražaja unutar tradicionalne narodne muzike, jazza, klasične muzike, elektronske muzike, ali i dramske umjetnosti. Obrazovala se u sferama etno muzike iz Bugarske, Bjelorusije, Ukrajine, Srbije, Bosne i Hercegovine, i Hrvatske.

Ove godine učestvuje sa saksofon kvartetom Roya Quartet koji čine Petra Horvat (sopran saksofon), Weronika Partyka (alt saksofon), Betka Bizjak Kotnik (tenor saksofon) i Jovana Joka (bariton saksofon).

Zajedno će spojiti zvuke saksofona kroz moderne jazz harmonije, a uz Zvezdanin glas će dobiti jedinstveni spoj tradicionalnog i modernog zvuka uhvaćenih u momentu izvan vremena i izvan granica.

Program World Music Festa ove godine donosi svjetski muzički zanos građanima Novog Pazara, Srbije, ali i cijeloj regiji.

Povezane vijesti