18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sjenica Srbija

Sutra rezultati pretrage potencijalne masovne grobnice na lokaciji rudnika Štavalj, kod Sjenice

Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije je saopštila da će se sutra, u srijedu 25. maja, završiti pretraga terena i saopštiti rezultati pretrage potencijalne masovne grobnice na lokaciji rudnika Štavalj, kod Sjenice.

Ova lokacija je bila predmet rada nadležnih državnih organa Republike Srbije proteklih dvanaest dana na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

Pored nadležnih državnih organa, sudskog i rudarsko-geološkog veštaka iz Republike Srbije na lokaciji su bili prisutni i stručnjaci EULEKS, predstavnici MKCK, UNDP i Prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica na AP KiM u svojstvu posmatrača.

“Završetak aktivnosti na pretrazi terena, koja je vršena u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja u vezi sa navodima Prištinske delegacije da su na navedenoj lokaciji pokopani posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala, planirana je u sredu, 25. maja 2022. godine”, ističe se u saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Obavještavaju se sredstva javnog informisanja da će im, u srijedu, 25. maja 2022. godine, u 10 sati, biti omogućeno snimanje lokacije rudnik Štavalj, opština Sjenica, i da će izjavu za medije dati Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i šef Beogradske delegacije, i tom prilikom saopštiti rezultate pretrage terena.

Tom prilikom, medijima će se obratiti i Martina Fava, predsjedavajući Radne grupe i Kuštrim Gara, predstavnik Prištinske delegacije.

“Sprovođenje aktivnosti na lokaciji rudnik Štavalj je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih ali im se i šalje jasna poruka o opredeljenju nadležnih organa Republike Srbije za provjeru svake informacije u cilju pronalaska njihovih najmilijih”, ističe se u saopštenju.

U sklopu aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, 10. maja 2022. godine započete su aktivnosti na pretrazi terena na lokaciji rudnik Štavalj, opština Sjenica, radi pronalaska lica koja se vode kao nestala u vezi sa konfliktom na Kosovu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: