Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Nova Varoš Zanimljivosti

Takmičenje u gradnji mostova od špageta u Mariboru: Studenti arhitekture i građevine Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) osvojili prva dva mjesta

Na međunarodnom studentskom takmičenju u gradnji mostova od špageta “How strong is the bridge”, koje je večeras završeno u Mariboru, studenti arhitekture i građevine Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) postigli su još jedan uspjeh osvojivši prva dva mjesta.

Kako je objavio Studentski parlament, čestitajući studentima, na tom takmičenju učestvovala je 21 ekipa iz 5 zemalja, a studenti Državnog univerziteta u Novom Pazaru sa studijskih programa Građevinarstvo i Arhitektura osvojili su 1 i 2 mesto. Njima su pripale novčane nagrade u iznosu od 1.000 i 600 eura.

Prvo mesto osvojila je ekipa “Archstrong” čiji je most izdržao opterećenje od 110,9 kg u čijem su sastavu bili student četvrte goidne arhitekture Sanel Husovic i Anesa Hamidović Amra Dacić, obe studentice četvrta godina Građevinarstva

Drugo mjesto osvojila je ekipa Cuker. Njihov most je izdržao opterećenje od 109,5 kg. Ovaj most su izgradili Elvedin Sinanović, Anes Bešić i Semir Balota, sva trojica studenti treće godina građevinarstva.

Mentor ekipa na spomenutom takmičenju bio je je asistent na departmanu za Tehničke nauke Danilo Dragović.

Studenti Državnog univerziteta Univerziteta u Novom Pazaru(DUNP) osvojili su prva tri mjesta na međunarodnom takmičenju pod nazivom,,Gradimo mostove znanja”, u izradi maketa mostova od špageta koje je u Novom Pazaru održano 25. marta ove godine. Učestvovali studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Dosadašnja takmičenja u gradnji “mostova od testenin” su pokazala da kaomad suhe špagete može da izvlačenjem izdrži opterećenje od osam kilograma i da izgrađeni mostovi mogu težinu odraslog čovjeka.

Takmičenje u izradi maketa mostova od špageta koje su prije osam godina pokrenuli studenti mariborskog Fakulteta za građevinarstvo, postalo je tradicionalno i međunarodno.

Povezane vijesti