Zanimljivosti Život

Tarantule u poštanskim pošiljkama

Sve učestalije krijumčarenje velikim i dlakavim paucima tarantulama. U novosadsku poštu stigla kutija u kojoj se nešto mrdalo!

Kada je u aprilu ove godine paket iz Poljske stigao do Filipina, tamošnji carinici posumnjali su u to da zaista sadrži keks, čaj i razne žitarice, kako je na njemu bilo naznačeno.

Čim su odmotali ukrasni papir i otvorili plastičnu kutiju koja se nalazila u paketu, zatekao ih je prizor kome se nisu nadali – neobična pošiljka sadržala je 757 živih tarantula!

Zbog krijumčarenja ovih otrovnih paukova privedene su dve osobe, rekli su „Frans presu“ iz carinske službe te zemlje, potvrdivši da se često susreću sa pokušajima šverca životinja.

Da se šverceri na cijelom svetu služe sličnim ili čak identičnim metodama, potvrđuje i slučaj iz prakse srbijanskih carinika. Iako je Srbija udaljena desetinama hiljada kilometara od Filipina i na ovim prostorima nekome je pala na pamet slična ideja.

Prije nekoliko godina u novosadsku poštu stigla je pošiljka iz Mađarske u kojoj se nalazila zatvorena plastična kutija u kojoj se nešto mrdalo!

Čim su otvorili poklopac, carinici su ugledali jednu mladu i omamljenu jedinku tarantule koja je bila namjenjena nekome u Senti.

Do njega međutim nikada nije stigla zahvaljujući carinicima koji su je odmah predali veterinarskoj inspekciji. Konstatovano je da se radi o zaštićenoj vrsti čiji promet nije dozvoljen, ali je u ovom slučaju ipak najšokantniji način na koji je to pokušano…

Veterinarski inspektori su se pobrinuli za ovu tarantulu koja sada živi bezbrižno u ZOO vrtu na Paliću.

– Veliki pauci kao bezopasni kućni ljubimci

Tarantule su dlakavi i vrlo često veliki pauci, čija veličina zajedno sa nogama može da pređe 20 centimetara. Naziv potiče od naziva italijanske oblasti Taranto i originalno se koristio za pauke koji ne pripadaju tarantulama već redu Araneomorphes, kao što je vrsta vučji pauk (Lycosa tarentula). Često se koriste kao kućni ljubimci. Tarantula spada u grupu najvećih pauka na svijetu, uglavnom su sive i smeđe boje, mogi biti narandžaste, crvene ili im se boja mijenja. Žive u toplijim krajevima. Iako izgledaju opasno, nisu opasne za ljude. Većina vrsta potpuno je bezopasna za čovjeka. Međutim,ujed nekih vrsta može biti opasan, ali do sada nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj od ujeda tarantule.

Nastanjuju tropske predjele Južne i Centralne Amerike, Meksika i jugozapadne Amerike, Aziju, Južnu Evropu, Afriku i Australiju. Njihova prirodna staništa su travnate površine (savane, pampasi), tropske šume, pustinje, planine, šikare. Kao sklonište, gnijezdo koriste prirodne šupljine ispod kamenja ili panjeva, ispod kore drveća, pa čak i napuštene jazbine glodara. Takođe, kopaju rupe pod zemljom gradeći sopstvene jazbine. Ponekad ispred skloništa pletu mreže kojima otkrivaju prisustvo plijena ili neprijatelja. Neke vrste pletu gnijezda od svilenkaste paučine zakačena za drveće ili biljke, kao što su ananas ili banana, zatim na zidovima zgrada i slično.

Tarantule u divljini prosječno žive do 30 godina. Kada se uznemire i osjete da su u opasnosti mogu se podići na zadnje noge, a prednje ispružaju u preteći stav.

Veličinu i mjesto potencijalnog plena određuju preko čula dodira, jer ne mogu da vide svjetlo/mrak i kretanje. To čulo je u obliku taktilnih dlačica koje reaguju na vibracije izazvane pokretom. Love noću, a plijen ubijaju otrovom koji ubrizgavaju helicerama.

Kada su uznemirene i osjećaju se ugroženim one napadaju prvo ubodom iritirajućim dlakama, a onda i ugrizom.

Povezane vijesti