Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Tokom vikenda na Gradini i Merdaru zadržano neprijavljenih 235.000 evra

Otkriveno 170.000 eura kod putnika u novopazarskom autobusu koji je saobraćao za Istanbul

Carinici Srbije su u saradnji sa graničnom policijom, tokom proteklog vikenda, spriječili nekoliko pokušaja da se iz zemlje iznesu neprijavljene devize u iznosima većim od dozvoljenog limita od 10.000 evra. Za samo dva dana zadržano je 235.000 evra, saopštila je danas Uprava carina Srbije.

Na izlazu graničnog prelaza Gradina, prema Bugarskoj, 9. juna 2019. godine u večernjim satima, tokom kontrole jednog autobusa koji saobraća na redovnoj liniji Novi Pazar – Istanbul, kod sedmoro putnika otkriveno je više od 170.000 evra i 130.000 danskih kruna preko dozvoljenog limita.

Kada je autobus novopazarskih registarskih oznaka koji je putovao ka Turskoj stigao na red za kontrolu, sva tri vozača, kao i 36 putnika, su u razgovoru sa carinicima i policajcima rekli da sa sobom ne nose ništa osim ličnog prtljaga i dozvoljenog iznosa novca.Međutim, detaljnim pregledom je otkriveno da sedmoro putnika iz tog autobusa sa sobom nosi po više desetina hiljada evra više od dozvoljenog limita.

Neprijavljene danske krune

“Riječ je o četiri muškarca i tri žene, državljana Srbije, koji su kod sebe imali znatno veće sume od 10.000 evra, što je iznos koji ne podleže prijavljivanju. Neprijavljeni novac putnici su sakrivali na raznim mjestima: u pojasu ispod odeće, u torbi sa hranom, u rancu, dok su dvojica putnika pokušala da ga prenesu u džepovima pantalona koje su nosili na sebi”, saopšteno je iz Uprave carina Srbije.

Prethodnog dana, 8. juna 2019. godine, na administrativnom punktu Merdare, u automobilu koji je iz pravca Kuršumlije išao ka Kosov, otkriveno je 58.900 švajcarskih franaka i 3.500 evra.

Zaplijenjeni “švajcarci” na Merdaru

“Devize su pronađene u mercedesu švajcarskih registarskih oznaka kojim je upravljao francuski državljanin albanske nacionalnosti. On je pomenutu svotu novca stavio u džepove pantalona koje je nosio na sebi”, navode iz Carine Srbije.

Nakon što je putniku vraćena protivrednost od 10.000 evra, zadržano je ukupno 48.000 švajcarskih franaka i 3.500 evra.

Na osnovu Zakona o deviznom poslovanju i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma u Srbiji se onima koji ne prijave da imaju više od 10. hiljada eura devize privremeno oduzimaju i predaju prekršajnom sudu, koji ih najčešće kažnjava novčanom kaznom i trajnim oduzimanjem novca.

U Srbiji se godišnje se otkrije oko tri miliona eura i rijetko se dešava da putnik dokaže porijeklo oduzetog novca. .

Uprava carina Srbije često obavještava, a na graničnim prelazima su istaknuta i upozorenja da “putnici koji imaju svotu veću od 10.000 evra treba da se obrate cariniku i popune obrazac prijave, koji je dostupan svima”.

Neprijavljeni novac se u većini slučajeva oduzima od putnika turske i albanske nacionalnosti koji iz zapadne Evrope putuju kroz Srbiju.

Foto: Uprava carina Srbije

Povezane vijesti