Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Sport

Torcida Sandžak slavi 30. rođendan (FOTO/VIDEO)

Najstarija i najbrojnija sandžačka i novopazarska navijačka skupina “Torcida Sandžak” danas je obilježila tri decenije od osnivanja.

Nekoliko stotina najvatrenijih članova Torcide Sandžak, noseći navijačka obilježja i rekvizite okupilo se u centru grada. Oni su uz navijačke pjesme prošali gradom do Bedema (tvrđave) gdje su, uz paljenje simbolični trideset baklji, proslavili godišnjicu svoje navijačke skupine.

“30 godina ponosa i prkosa 1989-2019. Nikad predat nikad stat!”, pisalo je na transpranetu koji je gledajući na centar grada bio istaknut na novopazarskom bedemu.

Tokom šetnje kroz grad prolaznici i vozači automobila su pozdravljali novopazarske navijače. Oni su po odlasku na bedem, pjevaćući pjesme “Torcide” ali i “Ekstrema”, druge najbrojnije i bratske navijačke grupe plavo-bjielih, zapalili bakje i na taj način obilježili svoj dan.

Torcida Sandžak slavi 30. rođendanNajstarija i najbrojnija sandžačka i novopazarska navijačka skupina "Torcida Sandžak" danas je obilježila tri decenije od osnivanja.Nekoliko stotina najvatrenijih članova Torcide Sandžak, noseći navijačka obilježja i rekvizite okupilo se u centru grada. Oni su uz navijačke pjesme prošali gradom do Bedema (tvrđave) gdje su, uz paljenje simbolični trideset baklji, proslavili godišnjicu svoje navijačke skupine.#TorcidaSandzak #30.rodjendan #NoviPazar

Gepostet von Snews portal am Sonntag, 17. März 2019

Još jedan razlog okupljanja navijača Novog Pazara je košarkaška utakmica domaćeg tima sa KK Dynamic iz Beogradu, u 26. kolu Košarkaške lige Srbije.

– Torcida Sandžak nepoželjna za FK Novi Pazar

Navijačka skupina koja slavi 30. godišnjicu postojanja već duže vrijeme ne bodri plavo-bijeli tim FK Novi Pazar. Kako je za SNews potvrdio jedan od osnivača sandžačke Torcide oni se uskoro neće pojaviti na tribinama gradskog stadiona jer su nepoželjni za upravu fudbalskog kluba.

“Nećemo da navijamo za fudbalere. Nije do nas, oni iz uprave nas ne žele, neće da imaju svoje navijače, neće sa nama da sarađuju, sarađuju s policijom protiv nas. Oni su radili i rade protiv svojih navijača”, prokomentarisao je jedan od starijih lidera novopazarskih navijača.

Torcida Sandžak je nastala ujedinjenjem svih navijačkih grupa iz Novog Pazara 1989. godine. Ime “Torcida Sandžaka” po uzoru na više navijačkih skupina u regionau i sivjetu s tim imenom. Torcida (na portugalskom fitilj), prefiksom Sandžak, na regiju gdje se Novi Pazar nalazi.

Torcida Sandžak je zvanično registrovana kao udruženje ljubitelja navijača i navijača sportskih klubova Novog Pazara i soada u jednu id najbrojnijih navijačkih skupina u regionu. Ima svoje grupe koje dolaze iz Rožaja, Tutina, Bijelog Polja, Prijepolja, Sjenice i drugih mjesta. Takođe ima dosta članova iz dijaspore, ali najpoznatija je Torcida Vienna, ekipa iz Beča. Torcida Sandžak trenutno ima dvije podgrupe i to Mladu Gardu i Cannabis Firmu. U bratskom je odnosu sa navijačima turskog Fenerbahčea i dobrim odnosima sa navijačima iz Bosne i Hercegovine. Slogan sandžačke Torcide glasi: ,,Na braniku grada – nekada i sada!”

Povezane vijesti